VIDEO Zeilschip Mercator is na anderhalf jaar weer thuis in Oostende

Redactie KW

De driemaster Mercator ligt weer thuis, op zijn vertrouwde plaats in het Mercatordok aan het Oostendse stadhuis. Het zeilschip was anderhalf jaar weg voor een grondige restauratie. Iets over 16 uur woensdagmiddag zat de hachelijke tocht vanuit de achterhaven erop.

Eind september 2015 verhuisde het schip van het Mercatordok naar de scheepswerf IdP in de achterhaven van Oostende. Het zeilschip uit de jaren ’30 moest dringend gerenoveerd worden. De romp was er slecht aan toe en er bestond zelfs zinkingsgevaar. Vlaanderen trok 3,4 miljoen euro uit voor de renovatie aan de romp en het dek en de jongste weken gingen heel wat vrijwilligers aan de slag om het schip ook binnenin helemaal op te smukken. De verhuis was een huzarenstukje met tal van moeilijke passages. Zo moest het schip van aan de Oostendse vistrap achterwaarts door de Mercatorsluis om zo verder te kunnen tot aan de vaste ligplaats.

“Maar alles is heel vlot verlopen. We zaten zelfs een beetje voor op schema”, aldus Jo Dielman van de vzw zeilschip Mercator die de tocht aan boord beleefde. “Het blijft een moeilijke operatie. We hangen af van zoveel factoren, zoals het tij, maar vandaag vielen alle puzzelstukken samen. Er was ook veel publieke belangstelling. Dat doet ons deugd.”

VIDEO Zeilschip Mercator is na anderhalf jaar weer thuis in Oostende

Honderden mensen volgden de tocht mee. Om 17 uur kreeg de Mercator een knallende verwelkoming met tien kanonschoten. Nu wordt het schip nog helemaal opgeruimd en klaargestoomd voor het grote openingsweekend op 1 en 2 april.

(Belga – Foto’s ML/Video’s DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier