VIDEO Vijf patrouille- en drugshonden als extra steun voor interventieploegen politiezone Vlas

De politiezone Vlas beschikt momenteel over zeven honden en vijf hondenbegeleiders. © Frank
Redactie KW

Hondenbegeleiders van de politiezone Vlas demonstreerden vrijdagmorgen aan jeugdhuis Skalul in Lendelede hoe hun patrouille- en drugshonden interventieploegen in de zone kunnen ondersteunen.

“Vooral de ‘Dual Purpose’-patrouillehonden, die we zowel als patrouillehond en als actieve drugshond kunnen inzetten in de zone, hebben een operationele meerwaarde“, zegt communicatieverantwoordelijke van de zone Thomas Detavernier.

De politiezone Vlas beschikt momenteel over zeven honden en vijf hondenbegeleiders (Bart, Jari, Klaas, Dieter en Pieter-Daan). Vier daarvan zijn patrouillehondenbegeleiders (twee volgen ook de opleiding als actieve drugshond), drie zijn drughondenbegeleiders.

Voor de opleiding van die honden kan de zone rekenen op de steun van de dienst Hondensteun van de federale politie. Pas als de hond gebrevetteerd is – dat kan pas na gemiddeld 400 uur opleiding voor een patrouillehond en 600 uur voor een drugshond – is hij inzetbaar op het terrein.”

Liefde en passie

“Het werk van een hondenbegeleider is niet te onderschatten”, zegt agent Jari. “De passie en de liefde voor de hond moet er zijn. Buiten het werk is de hond ook altijd bij mij en dat betekent dat je privé ook tijd en ruimte moet investeren in je hond. Zelfs op vakantie gaat hij mee met ons gezin.”

“Als hondenbegeleider doen we individueel patrouilles, maar we verlenen ook assistentie bij politieacties”, voegt Bart eraan toe.

“De honden worden dagelijks zichtbaar ingezet bij allerlei acties in parken en pleinen, bij verkeerscontroles, anti-inbraakacties in woonwijken, evenementen, in de strijd tegen overlast en criminaliteit”, zegt afdelingshoofd recherche en interventie Brecht Seynaeve van de zone Vlas. “Ze staan ten dienste van de burger.”

Fictieve demonstraties

Op de oude gemeentekoer aan jeugdhuis Skalul in Lendelede demonstreerden de hondenbegeleiders hoe een patrouillehond een opstandige chauffeur bij de arm greep omdat hij niet wilde uitstappen. In het jeugdhuis toonden ze dan hoe een hond in opleiding op zoek gaat naar drugs en naar een persoon die zich verbergt, allemaal fictief uiteraard.

Op de demonstraties waren de burgemeesters van Kortrijk, Kuurne en Lendelede aanwezig.

(IB/video Frank)

https://www.youtube.com/watch?v=Z98IKOaY2z0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier