VIDEO Veronique De Kock huldigt Kortrijkse frituur als beste van het land

De Blauwe Frituur is de eerste West-Vlaamse frituur die zich de titel mag aanmeten. © JVGK
Redactie KW

Donderdag ging friturist Kris Vanhaerents letterlijk op de knieën voor Véronique De Kock. Zij bracht hem namelijk de trofee ‘Best-Frit Frituur van Vlaanderen.’ Zijn frituur werd door de consument als beste verkozen.

Elk jaar organiseert het kwaliteitslabel Best-Frit de verkiezing van Best-Frit Frituur van het Jaar. Tijdens deze verkiezing kunnen consumenten in de deelnemende frituren en online hun stem uitbrengen. Alles onder controle van een gerechtsdeurwaarder. Dit jaar namen meer dan 30.000 consumenten deel. De winnaar haalde 5.700 unieke stemmen binnen. In Kortrijk is deze zaak al ‘wereldberoemd’ bij onder meer alle (ex-)studenten van de vlakbij gelegen campus. “Ook die studenten hebben massaal voor mij gestemd”, stamelde een verbouwereerde en zichtbaar ontroerde Kris Vanhaerents na de ontvangst van de trofee uit handen van de ex-Miss België en de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Dit is de bekroning van 17 jaar keihard werken. Elke dag proberen om het beste te doen, nooit op de lauweren rusten, altijd zoeken naar nieuwe dingen om uw klanten te verrassen. Dat is het geheim van de zaak. Naast onze frietjes, ons stoofvlees maar vooral onze zelfgemaakte tartaarsaus. Dat recept is top secret. Ik maak er wekelijks tientallen liters van”, duidt Kris, die wordt bijgestaan door zijn dochter Ulrike, schoonzoon Lawrence Mellebroek en hulp Kameta.

De zaakvoerder kroop uit dankbaarheid naar studentencafé 't Kanon, iets verderop.
De zaakvoerder kroop uit dankbaarheid naar studentencafé ‘t Kanon, iets verderop.© JVGK

Elke klant van De Blauwe Frituur werd de voorbije weken nadrukkelijk gevraagd om mee te doen aan de verkiezing. Het leuke is dat Kris beloofde dat hij – mocht hij winnen – op de knieën naar de hoek van de straat zou kruipen. Wat hij ook deed onder de strenge, rechtvaardige blik van Véronique De Kock. “Ik kan nog altijd niet vatten dat ik won, ik ben mijn adem kwijt. Ik heb het beloofd, dus ik doe het. Het doet wel pijn. Maar met deze trofee in de hand en in bijzijn van een mooie vrouw ben ik alle pijn vergeten”, lacht de zaakvoerder.

Kwaliteitslabel

Een uur na de bekendmaking in de media stond al een rij klanten tot buiten te wachten. “In onze sector is de titel Best-Frit Frituur van het Jaar van zeer grote betekenis”, weet Vincent Messiaen van Best-Frit. “Ons kwaliteitslabel is voor een frituur zeer moeilijk te bekomen. Onze toetredingseisen zijn echt uiterst scherp. We hebben heel strenge normen voor hygiëne, kwaliteit, voedselveiligheid, decor en klantvriendelijkheid. Op dit moment beantwoorden slechts 190 frituren in België aan die hoogste normen. In dat selecte gezelschap aangeduid worden als de allerbeste is een ijzersterke referentie.”

https://www.youtube.com/watch?v=UzvytZngVsU