VIDEO 'Slimme basketring' verplaatst zich automatisch naar beschikbare ruimte op parking

15/06/16 om 17:32 - Bijgewerkt om 20:06

In Oostende is in de Oesterbankstraat op de wijk Hazegras de allereerste volksparking van Oostende gelanceerd.

VIDEO 'Slimme basketring' verplaatst zich automatisch naar beschikbare ruimte op parking

De volksparking - het woord zegt het zelf- is een parking waarbij de onbenutte plaatsen worden ingevuld.

Stel u voor: een basketring die zich automatisch verplaatst naar lege beschikbare parkeerplaatsen dankzij een detectiesysteem gemonteerd op de ring, waarbij een net wordt uitgevouwen om geen andere wagens te beschadigen. In Oostende werd het werkelijkheid, de stad werd uitgekozen om het prototype te installeren. Mits een druk op de knop verplaatst het hele speelveld zich automatisch naar een vrije parkeerplaats. De hele zomervakantie kun je op de parking terecht tussen 8 uur en 22 uur, mits er vrije parkeerplaatsen ter beschikking zijn.

Volkswagen kwam met het idee op de proppen. "Om onze steden leefbaar te houden moeten we op zoek naar creatieve oplossingen om de vrije ruimtes te benutten. Volksparking is al een eerste stap in de goede richting", zegt Jean-Marc Ponteville van Volkswagen België.

Oostende dient zo als test voor meerdere volksparkings. Nu ligt de nadruk op basketbal, maar er wordt niet uitgesloten dat er geen plaats is voor andere initiatieven zoals een openklapbare picknicktafel, pop-up skateparken, tijdelijke marktjes en een afzonderlijke klimmuur, alle pistes worden voorlopig nog onderzocht.

Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) is bijzonder opgetogen dat Oostende werd uitgekozen om het prototype te installeren. "Dit is een leuk, creatief pilootproject in Oostende. Het toont hoe - in dit geval - een parking meerdere functies kan vervullen. We worden op een creatieve manier bewust gemaakt van de ruimte in onze stad. Het sociaal aspect is hier ook belangrijk: de buurt krijgt er een leuke ontmoetingsplaats bij. Het sluit mooi aan bij het sportieve van de stad en de gloednieuwe titel 'Europese Sportstad 2017'", aldus de burgemeester.

(JRO)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!