VIDEO: Sinksen18 doet Kortrijk vollopen

Redactie KW

Zaterdag palmden duizenden toeschouwers het centrum van Kortrijk in voor de opening van Sinksen18. Het was één groot feest van het Schouwburgplein tot de Grote Markt en de Leieboorden.

Schouwburg Kortrijk mocht om 15 uur de spits afbijten met de voorstelling van het nieuwe seizoen. Daarna trok iedereen de stad in om zeker niets te missen. Al vanaf 17 uur trokken duizenden mensen richting Grote Markt voor de Grote Sinksenparade en de openingsact van Sinksen18. Wie van een afterparty hield, kon terecht op het Schouwburgplein voor de eerste nacht van Bockor Rock.

VIDEO: Sinksen18 doet Kortrijk vollopen

De Swingende Sinksenparade slingerde zich in een grote kleurrijke choreografie door de binnenstad en eindigde in stijl aan de Leieboorden. “De kostuums van de Cebuaanse vogels zijn geïnspireerd door het Sinulog Festival van onze zusterstad Cebu City in de Filippijnen. Het slaat meteen een brug tussen beide steden”, zegt Ruben Benoit van Bolwerk, dat instond voor de coördinatie. Het textielatelier van Bolwerk, onder leiding van Roos van den dries, bedacht en creëerde de kostuums voor de 100 dansers van de parade. De Cebuaanse Leievogels lieten zich van hun mooiste kant zien.

VIDEO: Sinksen18 doet Kortrijk vollopen

Het voorprogramma van de opening aan de Leieboorden werd verzorgd door het Franse gezelschap La Volière. Zij breken het kader van een klassiek concert open en spelen in de natuur en in open lucht. Steeds weer gaan ze op zoek naar die ultieme natuurlijke of stedelijke waterplekken en deze keer streken ze neer in Kortrijk aan de Broeltorens. Van op het water kreeg je een muzikaal verhaal van poëtische ontmoetingen. Zo viert de romantiek hoogtij tijdens ‘Kortrijk Verleidt’ aan de Leieboorden. De pianisten brachten twee concerten die overgingen in de verbluffende openingsact Hydromania van het Engelse Avanti Display. De groep werd versterkt met Kortrijkse dansers, de zang van Seaming To en de drums van The World Beaters.

VIDEO: Sinksen18 doet Kortrijk vollopen

Zondagmiddag wordt een nieuwe reus geboren. Het kindje van de Kortrijkse reuzen Manten en Kalle wordt door de trotse ouders voor de eerste keer getoond aan het publiek om 14 uur. Daarna volgt aan het Belfort de inschrijving in het geboorteregister.

VIDEO: Sinksen18 doet Kortrijk vollopen

(PVH – Foto’s & Video TVK)

https://www.youtube.com/watch?v=uZIOTZH-uxA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier