VIDEO Rodenbach even het decor voor Franse politieserie

Brouwerij Rodenbach wordt voor televisiereeks Brouwerij Malberg. We zien Rudi Ghequire en Nancy Verschaete van Rodenbach. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Peter Soete

Brouwerij Rodenbach is deze week opnieuw het toneel geweest van filmopnames. France Télévisions blikte er een aflevering in van ‘Commissaire Magellan’, de Franse Witse of Aspe. En de Fransen gingen heel ver om alles zo geloofwaardig mogelijk te laten overkomen.

De medewerkers van brouwerij Rodenbach kijken al niet meer op als een cameraploeg neerstrijkt in de brouwerij. Vlaanderen Vakantieland en Duizend Zonnen waren er al te gast en de topserie ‘In Vlaamse velden’ werd opgenomen in de toenmalige brouwerijvilla aan de overkant van de brouwerij. Maar wat afgelopen week volgde, was toch nog van een ander kaliber. Dat beaamt ook Rudi Ghequire van Rodenbach.

“Ik kwam toevallig in contact met de producers van Commissaire Magellan. Dat is een Franse politieserie, gemaakt door het productiehuis France Télévisions, dat al negen seizoenen op France 3 en bij ons op RTBF speelt. In iedere aflevering moet commissaris Magellan samen met zijn team een misdaad oplossen. In Frankrijk is deze serie een echt succes en de acteurs zijn ook niet van de minste. De 71-jarige Jacques Spiesser vertolkt de rol van de commissaris en ook Nathalie Besançon, toch ook een grote naam in de Franse filmwereld, en Maka Sidibé maken deel uit van de cast.”

Brand in de brouwerij

“Nu was de crew voor een aflevering op zoek naar een brouwerij. De verhaallijn stipuleerde dat een brand de (fictieve) brouwerij Malberg in de as had gelegd, dat er een nieuwe brouwerij werd gebouwd en dat er enkele moorden in de brouwerij zouden plaatsvinden. Zoals gezegd, ontmoette ik die mensen eerder toevallig in mei en wij konden hen wel helpen met de filmlocaties.”

https://www.youtube.com/watch?v=3jKgiz_Rszc

“Ze lieten er geen gras over groeien en drie weken geleden kwamen ze aan in de brouwerij om de beschikbare locaties om te bouwen tot filmstudio’s. Wij hebben een leegstaand lokaal in de oude brouwzaal ter beschikking gesteld en die mannen hebben dat veranderd in een ‘uitgebrand brouwerijlokaal’. De muren en vloeren werden zwart gemaakt, er werden verbrande planken aangevoerd en gesmolten voorwerpen, het moest echt lijken en dat was het ook.”

“Stuk voor stuk sympathieke mensen zonder kapsones”

“Er werden ook opnames gemaakt in de nieuwe brouwzaal als de nieuwe brouwerij Malberg, op de binnenkoer en in de bottelarij. Het aantal mensen dat aan die serie werkt is gigantisch. En het speciale is dat onze mensen en de televisiemensen geen last hebben van elkaar.”

Geen last

“Zo werd naast mijn bureau een redactielokaal voor het filmteam ingericht en werd het bezoekerscentrum omgetoverd tot één grote schminkruimte voor de acteurs. Er is achteraan de brouwerij ook een grote cateringtent opgetrokken voor de hele crew en we hebben eveneens een koffie-rustruimte voorzien voor hen. We hebben eigenlijk geen last van die mensen. Integendeel, voor onze medewerkers is het best leuk om op die manier wat leven in de brouwerij te hebben (lacht). En er wordt verschrikkelijk hard gewerkt want ze hebben amper een week nodig gehad om alles in te blikken. Dinsdagmorgen was er hier om half zeven al volop bedrijvigheid en vertrokken de laatste filmmensen pas om acht uur.”

Nancy Verschaete die de PR van Rodenbach verzorgt, fungeerde nu als verbindingspersoon tussen het filmteam en de brouwerij. “Stuk voor stuk sympathieke mensen zonder kapsones, ook de acteurs en actrices, ja. En dat zijn inderdaad niet van de minste. Maar iedereen is ontzettend vriendelijk, geeft een hand of een zoen en maakt dikwijls een praatje als ze niet werken.”

Brasserie Malberg

“Ze zijn wel enorm veeleisend maar dat werd ons vooraf verteld. Zo werden alle verwijzingen naar Rodenbach die in beeld konden komen, verwijderd of overplakt. Op de ramen van ons onthaal kwamen de logo’s van brasserie Malberg. Op het grote kunstwerk dat aan de muur op onze binnenkoer hangt werd de gestileerde Rodenbach vervangen door een even mooi gestileerde Malberg. En zelfs onze biernaam op onze bierbakken werd vervangen door Malberg. Onvoorstelbaar. Maar het was een superervaring!”

De Malberg/Rodenbach-aflevering van Commissaire Magellan komt in oktober/ november op het scherm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier