VIDEO Permanente nachtopvang voor 20 daklozen in Kortrijk

Axel Vandenheede

Op 16 november gaat in Kortrijk de nachtopvang open, maar in tegenstelling tot de vorige jaren gaat die in het voorjaar niet meer dicht.

OCMW Kortrijk en CAW Zuid-West-Vlaanderen (CAW staat voor Centrum Algemeen Welzijnswerk en is een niet-gouvernementele organisatie) bouwen de nachtopvang in Kortrijk namelijk uit tot een permanente nachtopvang. Dat wil zeggen dat de nachtopvang altijd open zal zijn, behalve in juli en augustus.

Brugfiguur

“Er zijn verschillende redenen voor de uitbouw van een permanente nachtopvang”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “De seizoenen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Zo was de periode na de vakantie heel vochtig en hadden dakloze mensen toen al de opvang kunnen gebruiken. CAW Zuid-West-Vlaanderen trekt bovendien binnenkort naar een nieuw gebouwencomplex, waarbij één gebouw specifiek als nachtopvang wordt uitgebouwd. Tot slot merken wij dat niet alleen mensen uit deze regio, maar ook daklozen uit het Roeselaarse of Wallonië naar hier komen.”

“Niet alleen daklozen uit het Kortrijkse maar ook uit het Roeselaarse komen naar hier”

Nog iets nieuws is dat de opvang definitief wordt gehuisvest in de Tuighuisstraat. “De bouwwerken daar beginnen in december 2012 en bijna drie jaar later zijn ze zo goed als klaar”, aldus Pascal Heytens, directeur van CAW Zuid-West-Vlaanderen. “We verhuizen in de tweede week van november.”

Een derde nieuwigheid is dat OCMW Kortrijk een brugfiguur inzet die overdag begeleidingstrajecten uitzet. OCMW-voorzitter De Coene: “Die persoon zal helpen om daklozen die dat willen een woning of materiële hulp te vinden, te werken aan zijn/haar gezondheid…”

130.000 euro per jaar

De nachtopvang zal dagelijks 20 personen kunnen opvangen. OCMW Kortrijk investeert jaarlijks 106.000 euro, terwijl de provincie West-Vlaanderen 24.000 euro aan subsidies geeft. “Omdat we de nachtopvang met zes maanden verlengen kost dat het OCMW 60.000 euro meer”, aldus nog Philippe De Coene. “De inzet van de brugfiguur kost 20.000 euro.”

(video WTV-FOCUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier