VIDEO Moord op Dimfy (5) wordt met topadvocaten en ruziënde psychiaters assisenzaak van het najaar

Nathalie Bij de Leij wordt begroet door haar advocaat Johan Platteau. © Foto Belga
Jean Pierre Terryn

Nathalie Bij de Leij uit Zwevezele staat voor het assisenhof terecht voor moord op haar vijfjarig dochtertje Dimfy. Het proces belooft met Jef Vermassen en Johan Platteau ook de clash van topstrafpleiters.

De gereputeerde assisenpleiters Jef Vermassen uit Lede en Johan Platteau uit Antwerpen staan loodrecht tegenover elkaar. Meester Platteau verdedigt de beschuldigde. Meester Vermassen neemt het op voor Wesley Casselein. Hij is de vader van het slachtoffertje en stelt zich burgerlijke partij.

Derde advocaat is een van de bekendste West-Vlaamse strafpleiters Kris Vincke uit Beernem. Hj treedt als burgerlijke partij voor Paco Bij de Leij op, de zestienjarige zoon van de beschuldigde uit haar eerste relatie.

Vijftien tegen tien vrijspraken

Bijna een jaar geleden stonden Vermassen en Platteau ook al tegenover elkaar op het West-Vlaamse assisenhof. Dat was op het proces van Isabelle Debackere uit Roeselare voor moord op haar zoontje Tibeau Vanhauwaert. Meester Platteau nam het op voor de beschuldigde. Vermassen was burgerlijke partij voor de familie Vanhauwaert. Hij telt vijftien vrijspraken op assisenprocessen. Platteau heeft er tien op de teller staan.

Jef Vermassen en medepleiter Eva Mercken.
Jef Vermassen en medepleiter Eva Mercken.© Foto Belga

Mama’s snoepjes

De alleenstaande moeder Nathalie Bij de Leij (43) zou bewust haar dochtertje Dimfy thuis in Zwevezele zogezegd tegen de koorts antidepressiva en kalmeer- en slaapmiddelen laten slikken. De dosis die Dimfy van mama’s snoepjes innam, zorgde voor een toxisch effect met de dood voor gevolg.

VIDEO Moord op Dimfy (5) wordt met topadvocaten en ruziënde psychiaters assisenzaak van het najaar
© Foto Kurt

De levenloze Dimfy werd de ochtend van 16 november 2012 aangetroffen door haar oma. Nathalie Bij de Leij kon nipt worden gered van haar zelfmoordpoging door verhanging met de hondenriem. De gewezen cafébazin kampte met een zware depressie sinds haar partner Wesley Casselein haar verliet en had een alcoholprobleem.

Johan Platteau.
Johan Platteau.© Foto Belga

Toerekeningsvatbaar of niet

De geestestoestand van de beschuldigde zal dus een belangrijke factor zijn op het proces. Een psychiater aangesteld door de verdediging meent dat de vrouw ontoerekeningsvatbaar was op het ogenblik van de feiten. Ook de gerechtspsychiaters stelden een persoonlijkheidsstoornis vast. Ze achten de vrouw wel toerekeningsvatbaar. Alle psychiaters zullen dinsdagmorgen 27 oktober getuigen.

Advocaten Kris Vincke en Simon Ramaekers.
Advocaten Kris Vincke en Simon Ramaekers.© Foto Belga

Pastoor versus ex-herbergierster

Het proces vangt op vrijdag 23 oktober om 9 uur met het voorlezen van de akte van beschuldiging. Maandag wordt de beschuldigde verhoord waarna de eerste getuigen aan het woord zijn. Er 49 getuigen opgeroepen.

De laatste in de rij is Luk Brutin, de pastoor van Zwevezele. Zijn aanwezigheid als getuige werd deze week nog openlijk gecontesteerd door gewezen caféuitbaatster Silvana Scrugli uit Wingene, de huidige vriendin van Dimfy’s vader Wesley Casselein. Zelf komt de vrouw niet getuigen. Ze vindt wel dat een pastoor als getuige op assisen niet hoort, want “hij kan nooit onpartijdig zijn”.

Pastoor Luk Brutin.
Pastoor Luk Brutin.© Foto RN

Zes vrouwen en zes mannen van de jury moeten tegen volgende week vrijdag hebben beslist wat het verdere lot van Nathalie Bij de Leij wordt.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier