VIDEO KW Kaapt Meifoor Brugge (1): basketter Simon Buysse schiet record aan flarden

Een kermisspel of niet: een topsporter als Simon Buysse gaat altijd voluit. © Foto Tom
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Wat is het maximum dat je uit een kermisattractie kan halen? Om dat te weten te komen, trok KW met topsporters naar de Meifoor in Brugge. Test 1: Simon Buysse, profbasketter bij eerstenationaler Belfius Mons-Hainaut, in het basketkraam.

https://www.youtube.com/watch?v=B2YqkXXs6WI

Keer je na een middagje kermis ook altijd met het gevoel naar huis dat je véél geld kwijt bent voor wéínig spullen ? Hoog tijd om eens revanche te nemen, vinden we. Samen met vier Belgische topsporters trokken we deze week naar de Meifoor met twee doelen : de records van de attracties op onze naam zetten én zoveel mogelijk winst maken. Niet voor ons, maar voor het goede doel : de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van AZ Sint-Lucas in Assebroek.

Eerste stop: Basketball, het kraam waarmee Antwerpenaar Timmy Dorissen al achttien jaar het land mee rondtrekt. In dertig seconden tijd moet je zoveel mogelijk de bal door de ring gooien, bij elk veelvoud van drie gemaakte korven krijg je één punt. “Wat het huidige record is? 23”, zegt de uitbater, terwijl hij 26 muntjes geeft in ruil voor onze 25 euro. Het doel is meteen gezet.

De eerste poging van Simon Buysse, een van de weinige West-Vlamingen in onze eerste klasse, loopt heel moeilijk. Amper vier treffers. Maar de 18-jarige Sijselenaar past zich snel aan de omstandigheden – lichtere ballen, het weerspannig bord en ring – aan. Zijn tweede poging knalt hij er 14 door het net. Bij zijn volgende pogingen flirt hij telkens met de grens van 20. Telkens strandt hij op 22 of 23. Een evenaring van het record is al binnen, maar we willen meer.

Simon breekt het record van het basketkraam.
Simon breekt het record van het basketkraam.© foto Tom

Error: tickets

Halverwege slaat de machine tilt.Error: tickets. Alle ticketjes uit de machine shotten, is al gelukt, enkel het absolute record ontbreekt nog. Maar een topsporter heeft blijkbaar druk nodig. Bij zijn allerlaatste poging gooit hij er 24 door de ring, een nieuwe record! “Het geheim? Probeer zoveel mogelijk te shotten, liefst zo zuiver mogelijk. Het bord mag je niet vertrouwen, dat doe ik in het echte basketbal trouwens ook nooit. Verder: als de dertig seconden om zijn en je hebt nog een bal liggen, spaar die op voor de volgende keer. Daar win je al meteen enkele seconden mee.”

Uitbater Timmy Dorissen heeft even tijd nodig om de 148 punten te tellen.
Uitbater Timmy Dorissen heeft even tijd nodig om de 148 punten te tellen. “Nooit meegemaakt”, lacht hij.© Foto Tom

“Simon mag zich vanaf nu de koning van hét basketbalkraam van België noemen”, lacht de uitbater van het kraam. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Liefst 148 punten met slechts 25 euro en 24 treffers in 30 seconden: dat is héél, héél straf.” Uitbater Timmy Dorissen maakt het record officieel door het record en de naam van Simon met een sticker op het kraam te plaatsen. “Nu weet iedereen welk record ze mogen proberen te verbeteren.” (lacht)

'Simon 24': het record werd op het kraam gekleefd.
‘Simon 24’: het record werd op het kraam gekleefd.© ON

(Olivier Neese/foto’s Tom)

Drie tips

* Shot zonder bord. Dat is niet te vertrouwen.

* Shot zoveel mogelijk.

* Heb je nog een bal over nadat de 30 seconden verstreken zijn: hoe die bij voor de volgende poging.

Te breken record

24 vrijworpen in 30 seconden (25 euro)

Lees ook de andere uitdagingen van KW Kaapt Meifoor Brugge op www.kw.be/meifoor