VIDEO Kunstenaars met verstandelijke beperking lanceren modecollectie in Kortrijk

Redactie KW

Twee dagen na elkaar showde het modelabel AMILI HAHA zijn eerste collectie in het Museum Texture. AMILI HAHA is een collectief van vijf kunstenaars met een verstandelijke beperking.

De ontwerpers Hadewijch Herman, Lindsy Mervylde, Mieke Vanhessche, Thomas Baert en Hannes Vandenbroucke, allen van Kunstwerkplaats De Zandberg Harelbeke, toonden op de catwalk hun 44 creaties gepresenteerd door 22 modellen.

Kunstenwerkplaats De Zandberg maakt deel uit van Ubuntu, een project dat mensen met een verstandelijke beperking op het vlak van wonen en werken begeleidt. Ze kunnen er aan de slag in een bioboerderij of fabriek en ook in een kunstafdeling. “Daar krijgen ze begeleiding bij het uitwerken van een eigen oeuvre op het vlak van schilderen, grafiek, keramiek, mixed media of textiel. De Zandberg is altijd al erg actief geweest met textiel”, duidt projectcoördinator Dominique Nuyttens. “Het is goed dat we eens niet in De Zandberg blijven maar naar buiten komen. Texture is de perfecte locatie om textiel te tonen.”

“Experimenteren met stoffen, materialen en vormen”

De vijf ontwerpers, Hadewijch, Lindsy, Mieke, Thomas en Hannes, hebben het voorbije jaar hard gewerkt. Ze werden begeleid door mentor en verantwoordelijke De Zandberg Annemie Depaepe, die zelf een achtergrond heeft in de plastische kunsten en mode. “De naam AMILI HAHA is een samenstelling van de vijf namen van onze ontwerpers. Ik heb ze zoveel mogelijk zelf hun zin laten doen. Ze zijn al jaren gewoon met textiel te werken. Door stoffen op allerlei manieren te bestikken, verkregen we nieuwe vormen en structuren. De kracht van de creaties zit in het experimenteren met stoffen, materialen en vormen”, vertelt Annemie.

VIDEO Kunstenaars met verstandelijke beperking lanceren modecollectie in Kortrijk

De show was twee keer uitverkocht en lokte twee keer 160 toeschouwers. Zo ook Roos, Rosanne en Johny. “We zijn vrijwilligers die meegeholpen hebben. Ik hielp met bloesjes en broeken naaien om ze in de goede, mooie vorm te krijgen. Hen helpen geeft ons iets extra: hun dankbaarheid alleen al”, vertelt Rosanne. “Ik breide truitjes en kousjes. Daarvoor gebruikte ik heel dunne wol en erg dikke naalden. Zo verkrijg je een neteffect. De vijfontwerpers waren er gelukkig mee”, aldus Rosanne. “De show en de creaties zijn een succes gebleken. We wachten nu af wat we zullen doen, maar we zouden die modeshows en creatieve ontwerpen graag bestendigen. Daar is echter geld voor nodig. Daarom hebben we een fundraising opgericht. Het is de bedoeling dat we met deze collecties op lange termijn voortdoen. We moeten blijven naar buiten komen”, besluit Dominique.

(Peter Van Herzeele/foto’s en video Tom Vanderghinste)

https://www.youtube.com/watch?v=XzqCvLQAauk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier