VIDEO Kersthuis Bredene gaat dit jaar boven de 31.000 lichtjes

Dennis Pluy is in de ban van de kerstperiode. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Net als de voorbije jaren maakt Dennis Pluy indruk met zijn Kersthuis Bredene. “Dit jaar gaan we in totaal boven de 31.000 lichtjes”, lacht de werknemer van Bpost.

Dennis Pluy begon in 2009 met kerstverlichting te hangen. “Voor het derde jaar stel ik mijn huis ook binnen open. Elk jaar breidt het concept wat uit en wordt het geheel wat uitgebreider”, lacht Dennis. “Vorig jaar telde Kersthuis Bredene 21.208 lichtjes, dit jaar gaan we boven de 31.000. Ik zeg niet hoeveel juist erboven, want net als vorig jaar geef ik een fles champagne weg aan de persoon die kan raden hoeveel lichtjes er exact zijn. De wedstrijd loopt af op zaterdag 13 januari. Elke bezoeker kan meedingen via www.kersthuisbredene.be of via de laptop die hier in de gang staat”, klinkt het.

Afwerking tot op de seconde getimed

“De inrichting van mijn privéwoning ziet er tijdelijk anders uit. De zetel staat momenteel boven opgeborgen, de eettafel staat in de keuken, de keukentafel vindt tijdelijk een onderkomen in de veranda, de kast van de veranda ligt op de keukentafel en de dressoir is ook tijdelijk verplaatst”, glundert Dennis.

“Net als vorig jaar geef ik een fles champagne weg aan de persoon die kan raden hoeveel lichtjes er exact zijn”

De afwerking van Kersthuis Bredene is tot op de seconde getimed, zeker als het gaat over de flikkerende lichtjes op de maat van de muziek. “Je moet er inderdaad wel iets van kennen. Alles loopt via een computernetwerk dat aangestuurd wordt via een pc. Per milliseconde kan je eigenlijk instellen wat welk lampje moet doen. In theorie kan je alles doen, fantasie is het einde van de beperking. Zes tot zeven nummers spelen door elkaar in een loop. Wie voor de deur staat met zijn auto, kan via 94 FM meeluisteren. Dan hoor je de muziek in je auto en zie je de lichtjes meebewegen op de tonen van de muziek”, gaat Dennis verder.

Een overzicht van de eerste jaren.
Een overzicht van de eerste jaren.© MF

“Destijds studeerde ik af als bloemist, vandaag werk ik als technicus bij Bpost. Technologie en computers zijn me dus niet vreemd, en daarbij komt nog de passie voor decoreren en inrichten. Dat heeft ook wel te maken met mijn uit de hand gelopen hobby”, klinkt het.

Liefhebber van Tweedehands.be

“Dit jaar staan er 23 kerstbomen, drie meer dan vorig jaar. Negentig procent van mijn materiaal haal ik van Tweedehands.be, dus de financiële gevolgen blijven al bij al beperkt. Ooit reed ik richting Mechelen voor 300 dozen vol kerstballen die iemand verkocht aan een spotprijs. Ik kon nog amper in mijn achteruitkijkspiegel kijken”, lacht Dennis.

“Fantasie is het einde van de beperking”

“Sinds 7 december mocht ik al 300 mensen verwelkomen in Kersthuis Bredene. In het weekend draaien we goed, ik mag niet klagen over de belangstelling. De samenwerking met het gemeentebestuur van Bredene is trouwens prima, voor het tweede jaar op rij kon ik het verkrijgen dat het hier tijdelijk beperkt parkeren is voor de deur. Op die manier kan iedereen volop genieten van de versiering en de aankleding aan de buitenkant.”

Verkoop van lukken voor het goede doel

Dennis krijg de hulp van heel wat vrienden en ook zijn familie speelt een belangrijke rol. “Mijn broer, vriendin, schoonzus en vader steken graag een handje toe bij de grovere werkzaamheden, zoals de tijdelijke bar binnen. Oscar, mijn vader, komt hier ook vaak lukken bakken voor het goede doel. Intussen hebben we al meer dan 500 zakjes gemaakt van 250 gram die we verkopen voor 4 euro. De opbrengst van Oscar’s Lukken, zoals onze eigen lekkernij officieel heet, gaat rechtstreeks naar Make-A-Wish. Het bakken en verkopen doen we tot zondag 14 januari, vandaar is het helaas niet aangewezen om mee te doen aan De Warmste Week van Studio Brussel die deze week loopt”, geeft Dennis nog mee.

Het huis valt op in het straatbeeld.
Het huis valt op in het straatbeeld.© MF

“Dankzij de eerdere opbrengst van de lukkenverkoop zijn er al twee wensen van Make-A-Wish vervuld. Een meisje kon naar Lapland en een jongetje trok dan weer naar Pinokkioland in Firenze. Door onze bijdrage krijgen we een verslagje van die uitstappen toegestuurd.Dat verschijntook in het wenskrantje. Beide verhalen zijn hier in Kersthuis Bredene te ontdekken”, geeft Dennis Pluy tot slot nog mee.

(Video MF)

https://www.youtube.com/watch?v=L9TxFL9yK9Q

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier