VIDEO Hoofdkwartier van Het Houtsche breidt volgend jaar fors uit

In het voorjaar van 2018 zou de nieuwe vleugel klaar moeten zijn. (Foto arQ Architectuurstudio)
Redactie KW

Het Veiligheidsgebouw van de politiezone Het Houtsche in de Siemenslaan in Oostkamp wordt volgend jaar fors uitgebreid. De kostprijs van 1,5 miljoen euro wordt door Het Houtsche zelf opgehoest.

Het Veiligheidsgebouw van de politiezone Het Houtsche in de Siemenslaan in Oostkamp werd in 2005 gebouwd en kostte zes miljoen euro. Naast het hoofdkwartier van de politiezone Het Houtsche, die naast Oostkamp ook Beernem en Zedelgem omvat, is het gebouw ook de uitvalsbasis van de Oostkampse brandweer. Maar elf jaar na de realisatie voldoet het gebouw om diverse redenen niet langer aan de behoeftes van de politie en de brandweer.

Politie betaalt investeringskost van 1,5 miljoen euro uit eigen zak

“Door reorganisaties binnen de zone werden meer diensten gecentraliseerd in het Veiligheidsgebouw, waardoor er nu meer mensen aan de slag zijn”, verduidelijkt korpschef Eddy Van Daele. “Daarnaast zijn er de jongste jaren heel wat vrouwelijke agentes bijgekomen waardoor hun kleedruimtes niet langer voldeden. Ook de refter is te klein. Een andere reden is van wettelijke aard. Omdat de bijstand van een advocaat tijdens het eerste verhoor verplicht is, en er ook steeds meer videoverhoren gebeuren (bijvoorbeeld bij minderjarigen, red.), hebben we extra verhoorlokalen nodig. Voorts werken ook steeds meer brandweerlui in het gebouw. In 2005 was er een stuk reserveruimte voorzien maar die is al opgebruikt. Kortom, een uitbreiding dringt zich op.”

De nieuwe vleugel komt aan de westelijke kant van het bestaande gebouw en wordt, net als de vleugel aan de oostzijde, in een L-vorm gebouwd. Na de werken zal het Veiligheidsgebouw dus een hoefijzervorm hebben. De kostprijs wordt geraamd op 1,5 miljoen euro. Dat bedrag zal Het Houtsche uit eigen zak betalen. “Het Autonoom Gemeentebedrijf Oostkamp is de bouwheer van het project, maar wij doen de financiering met geld dat we de voorbije jaren aan de kant hebben gezet”, vervolgt Eddy Van Daele. “Van de 189 Belgische politiezones zijn wij bij de vijftien zuinigste zones. En dit zonder te beknotten op de kwaliteit van de dienstverlening. Hierdoor hebben we een flinke spaarpot aan de kant kunnen zetten en moeten we dus geen extra geld vragen aan de gemeenten in onze zone.”

Voorjaar 2018

Naast de uitbreiding zal ook inrichting van het bestaande gebouw worden aangepast. Zo zal de huidige raadzaal van de politie ingenomen door de brandweer en in de kleedruimtes komen extra verhoorlokalen. “Op de eerste verdieping van de nieuwe vleugel komt onze milieudienst, zorgteam en de recherche“, vervolgt Van Daele. “Op de bovenste verdieping komt een nieuwe vergaderzaal, refter en raadzaal. Er wordt ook een lokaal voor informaticalessen.”

De werken zullen nog dit jaar worden toegewezen aan een aannemer en de werken zullen in de loop van volgend jaar starten. Het doel is om de nieuwe vleugel in het voorjaar van 2018 in gebruik te nemen.

(Arne Franck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier