VIDEO Geïmproviseerde woning op bunker afgebroken, eigenaars opgelucht

Redactie KW

De bunker van Kris Provoost (44) is volledig ontruimd en in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Alle spullen en de houten constructie op het dak verdwenen in een container.

“Nu is het vooral hopen dat hij geen navolging krijgt”, reageren de opgeluchte eigenaars.

Alle spullen van bunkerman Kris Provoost zijn gisteren in een container verdwenen. Met een kraan werden de trap en de houten constructie op het dak van de bunker afgebroken. De kluizenaar zelf is met de noorderzon vertrokken, alleen zijn fiets nam hij mee. Een kraan maakte abrupt een einde aan de opmerkelijke verbouwingen van Kris Provoost. Sinds augustus vorig jaar woonde de dakloze in de leegstaande bunker op de site van manege De Blauwe Zaal in Sint-Kruis. Met gesprokkeld hout wou de kluizenaar uit Kortemark op het dak van de WOI-constructie drie kamers en een terras in elkaar timmeren. De vrederechter oordeelde dat de man het recht niet had om in de bunker te verblijven. Volgens de eigenaars was ‘de bunkerman’ de laatste dagen in geen velden of wegen meer te bespeuren.

De ontruiming van de bunker nam heel wat tijd in beslag. Met een kraan werden de houten constructies zorgvuldig van het dak gehaald en in een container gegooid. Ook de inhoud van de bunker belandde bij het groot huisvuil. Volgens de eigenaars zat de bunker volledig volgepropt en handelden ze in opdracht van monumentenzorg. Als de bunker niet in zijn originele staat werd hersteld, riskeerden ze boetes.

Alle inspanningen van de bunkerman werden zo in één keer teniet gedaan. “Moeilijk hebben we het er niet mee. Dit is eerder de zoveelste opdoffer. We hebben een viertal man, een kraan en een container moeten inhuren voor deze werken. Het kostenplaatje valt nog af te wachten, maar we zullen dit bedrag niet kunnen verhalen op onze onuitgenodigde gast. We wachten ook nog altijd op de bezittingsvergoeding (20 euro per dag vanaf 1 maart, red.) die de rechter hem oplegde”, zeggen de eigenaars, die hopen dat het verhaal nu stopt. “De bunkerbewoner kon op heel wat sympathie rekenen. Mensen stopten om hem met hun eigen ogen te zien en een babbeltje te slaan. Nu is het vooral hopen dat hij geen navolging krijgt”, besluiten ze.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier