VIDEO Gedaan met privébewaking op snelwegparkings in Jabbeke en Mannekensvere

Redactie KW

Sinds begin dit jaar is er geen bewaking meer op de vrachtwagenparkings langs de E40 in Jabbeke en Mannekensvere, en in Oost-Vlaanderen ook in Drongen. Zeer tot ontgoocheling van de transportsector.

Zaakvoerder Filip de Vreese van de Vreese Transport uit Wortegem-Petegem bijvoorbeeld zag de problemen met de illegale vluchtelingen, die zich verscholen in de laadruimte van zijn vrachtwagens, smelten als sneeuw voor de zon toen er privébewaking werd ingezet. Maar amper zijn de grootste problemen op dat vlak van de baan, of minister Ben Weyts besluit het project stil te leggen. Uit budgettaire overwegingen, zo duidt hij in het VTM Nieuws, want tot nu toe kostte de bewaking al 200.000 euro. Maar, zo voegt hij er wel aan toe, mocht blijken dat de mensensmokkel langs deze weg hervat, dan kan de draad van de bewaking zeker opnieuw worden opgepikt.

Kort- en langparkeren

Volgens gouverneur Carl Decaluwé was er een regeling in de maak om de parkings op te delen in kortparkeren en langparkeren. Op de parkings voor langparkeren zou er dan extra bewaakt worden, maar dat plan is dus niet concreet geworden. “We kunnen echter niet ontkennen dat het aantal transitmigranten spectaculair is gedaald na de sluiting van het kamp in Calais. Dan is het logisch dat je afbouwt. Maar we gaan uiteraard de situatie nauwgezet blijven opvolgen”, aldus de gouverneur.

Bovendien zou in maart het kamp van Duinkerke ook ontruimd worden, wat mogelijks de druk opnieuw zal verhogen in West-Vlaanderen. “We moeten goed blijven monitoren. Ik zal de federale politie en de lokale zones vragen om de situatie te controleren.”

“Migranten lezen mee”

De gouverneur betreurt dat de transportsector zo fel reageert. “Want over de grens lezen de migranten mee”, aldus Decaluwé. Hij merkt wel op dat de communicatie tussen de betrokken partijen beter had kunnen verlopen.

(FJA/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier