VIDEO Elia bouwt tunnel onder het Boudewijnkanaal in Brugge

© JVM
Redactie KW

Transmissienetbeheerder Elia trekt momenteel 380kV-hoogspanningskabels in een 35 meter diepe tunnel onder het Boudewijnkanaal. Omwille van het vogelrichtlijngebied moet de kabel 10 km ondergronds op Brugs grondgebied. “Daardoor wordt het kostenplaatje drie keer duurder”, zegt projectleider Arianne Mertens.

De tunnel onder het Boudewijnkanaal maakt deel uit van een nieuwe ondergrondse 380kV-verbinding over tien kilometer op Brugs grondgebied. De tunnel verbindt de twee oevers van het Boudewijnkanaal ter hoogte van de Herdersbrug. “Aan beide zijden van het kanaal is er een tunnelschacht met een diameter van 14 meter gegraven. Op een diepte van 32 meter bevinden zich twee kokers die elk zes nieuwe 380kV-kabels zullen huisvesten”, zegt projectleider Ariane Mertens van Elia.

Acht miljoen per kilometer

De aanleg van de ondergrondse leiding kost acht miljoen euro per kilometer. “Dat is drie keer meer dan bovengrondse hoogspanningskabels”, bekent de projectleider. Met de twee hoogspanningsstations Stevin in Zeebrugge en Gezelle aan de Herdersbrug komt de realisatie van dit ondergronds traject op 120 miljoen euro. Dit Brugs traject maakt deel uit van het Stevin-project tussen Zomergem en Zeebrugge: een dubbele verbinding met het hoogste spanningsniveau in België, 380 kiloVolt.” Deze hoogspanningslijn loopt 37 kilometer bovengronds. Er is ook een nieuw hoogspanningsstation in Vivenkapelle gebouwd, met als naam Maerlant.

Werken tot eind 2017

Het zorgt voor een betere elektriciteitsbevoorrading van West- en Oost-Vlaanderen en in het bijzonder voor de haven van Zeebrugge. De Stevin-lijn brengt de geproduceerde windenergie van op zee aan land en vervoert ze naar het binnenland. Ook andere duurzame productie-eenheden in de kuststreek, zoals windenergie en warmtekracht, worden erop aangesloten. De werken voor de nieuwe verbinding duren nog tot eind 2017. En vanaf 2019 zal er via een nieuwe lijn elektriciteit uitgewisseld worden met Groot-Brittannië via een onderzeese kabel.

(SVK/JVM)

https://www.youtube.com/watch?v=iE5-Jww6fyo
VIDEO Elia bouwt tunnel onder het Boudewijnkanaal in Brugge
© JVM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier