VIDEO Brandweerwagens Fluvia paraderen op paardenplein in Kuurne

Redactie KW

De korpsen van Kortrijk en de omliggende gemeenten reden een ererondje rond de paardenpiste met acht nieuwe brandweervoertuigen.

“Ze zijn samen dan ook goed voor een vermogen van 2.723 paardenkracht“, bleef woordvoerder Kaat Nuyttens van hulpverleningszone Fluvia in de sfeer. Uiterlijk binnen anderhalve maand zijn alle voertuigen in dienst.

Hulpverlenginszone Fluvia investeerde fors in haar wagenpark en pakte hier trots mee uit. Op de renbaan in Kuurne werden de voertuigen voorgesteld. Zeven multifunctionele bluswagens en een ladderwagen reden een rondje rond de piste vooraleer zich keurig te parkeren bij nog een rist andere nieuwe of recente voertuigen.

“Naast de gedegen opleiding en training trekt onze hulpverleningszone ook de kaart van de professionalisering verder door”, zeggen voorzitter Claude Croes en zonecommandant Frank Maertens. “Naast tien nieuwe beroepsbrandweermannen die in het voorjaar zullen starten, evolueren we ook naar een wagenpark dat aangepast is aan de hedendaagse noden.”

https://www.youtube.com/watch?v=B9MHJn2Wc6s

Maar liefst zeven multifunctionele autopompen, een ladderwagen en drie logistieke voertuigen werden aan de vloot toegevoegd. “We hebben hiervoor de financiële middelen van 2015 tot 2017 aangewend“, klinkt het. “Het kostenplaatje loopt serieus op: een multifunctionele autopomp kost 360.000 euro, een ladderwagen bijna het dubbele.”

De voertuigen zijn intussen aan diverse brandweerposten toegewezen, al rukken ze nog niet allemaal uit. “De brandweermannen- en vrouwen krijgen eerst een opleiding om met het voertuig en het materiaal dat er in steekt aan de slag te kunnen. Na maximum anderhalve maand kunnen ze er dan mee uitrukken“, zegt Frank Maertens.

VIDEO Brandweerwagens Fluvia paraderen op paardenplein in Kuurne

Het is opvallend dat het gros van de geleverde wagens multifunctionele autopompen zijn. “Dit is dan ook het meest ingezette voertuig”, laat Kaat Nuyttens nog weten. “Het wordt niet alleen meer ingezet louter voor brand, maar ook voor allerhande technische interventies zoals verkeersongevallen, openen van deuren, mensen die opgesloten zitten in een lift. Zelfs incidenten met gevaarlijke stoffen of assistentie bij duikinterventies behoren tot het takenpakket. Een interne werkgroep heeft haar schouders onder dit project gezet. De voertuigen zijn zo goed als uniform uitgerust: ze bevatten allen hetzelfde materiaal wat tot nog een efficiëntere samenwerking in ons netwerk van brandweerposten kan leiden.”

Met de recente levering is er nog geen einde gekomen aan de investeringen. Nog vier multifunctionele autopompen, drie ladderwagens en evenveel ziekenwagens worden volgend jaar verwacht.

De voertuigen rijden vanavond nog eens een ererondje en dit tijdens een voorstelling voor alle brandweermensen van de zone.

(MI-foto Frank)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier