VIDEO Basejumper springt van het Belfort in Brugge

Redactie KW

Je zondagnamiddag in het pittoreske historische centrum van Brugge doorbrengen: heerlijk. Maar deze waaghals voegde er nog net dat tikkeltje extra pigment aan toe, door met een parachute van bovenop het Belfort te springen en op de Grote Markt te landen…

Het filmpje dat het hele internet rond gaat van een basejumper die van het Brugse Belfort springt, werd niet in opdracht van de lefgozer zelf gemaakt. Het was Jurgen Dewinter (38) uit Brugge die het schouwspel eerder bij toeval op de gevoelige plaat vastlegde. “Ik was met mijn vrouw en de kindjes gaan winkelen. Ze wilden nog enkele solden doen. Erna had ik met een kameraad afgesproken op de Markt”, zegt hij.

Toen ik die persoon naar beneden zag springen schoot ik even in paniek

Het was de vijfjarige dochter van Jurgen die haar papa plots op een opvallend tafereel wees. Boven op de top van het Belfort stond een man. “Ik vond dat raar en ben beginnen filmen”, zegt Jurgen. “Ik was eigenlijk wel blij dat het een basejumper was en niet iemand met verkeerde gedachten. Toen ik die persoon naar beneden zag springen schoot ik even in paniek. Ik was dus wel opgelucht dat er plots een valscherm open ging. Vanaf dat moment was het zelfs wel spectaculair.”

Jurgen filmde het hele tafereel en zette het op Youtube. De beelden gingen ondertussen al goed rond op het wereldwijde web. Ze raakten zelfs al bij de politie. Al vroegen zij die niet bij Jurgen op. “Misschien bij iemand die naast me stond. Want die begon ook te filmen toen hij m’n dochter hoorde roepen”, zegt Jurgen.

De politie van Brugge is wel een onderzoek gestart naar de basejumper. “In verband met basejumpen zelf bestaat eigenlijk niet echt een exacte regelgeving, maar het lijkt mij volgens de beelden duidelijk dat de sprong gebeurde op een moment dat er behoorlijk wat volk aanwezig was op de Brugse markt”, zegt Philippe Tankrey, woordvoerder van de Brugse politie. “Ook rijden de koetsen met toeristen daar constant op en af, zij kunnen zomaar geen bruuske manoeuvres uitvoeren als iemand komt ‘aangevlogen’. Indien een proces verbaal opgemaakt wordt zal dat dan ook eerder zijn omdat de stuntman de mensen in gevaar bracht op de begane grond.”

En daar blijft het mogelijk niet bij. “Om op de plek te raken vanwaar hij sprong heeft hij de toegang moeten forceren tot publiek niet toegankelijke plaatsen, dus daar kan ook een proces verbaal voor opgemaakt worden.”

(FJA/TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier