VIDEO Animal Rights protesteert tegen heropening Izegems slachthuis

Redactie KW

Ongeveer 250 à 300 sympathisanten namen dinsdagvoormiddag deel aan de stille mars van Animal Rights aan het slachthuis Verbist in Izegem.

“We willen daarmee een halt toeroepen aan de extreem slechte behandeling van de dieren door de veehouders en slachters”, zegt Tieltenaar Benoit Van Den Broeck, die al 2 jaar werkt voor de dierenrechtenorganisatie.

De ‘stille betogers’ kwamen niet alleen uit West-Vlaanderen, maar ook uit andere provincies en zelfs uit Frankrijk. Ze hadden spandoeken mee met opschriften als ‘Stop de slacht’, ‘Sluit alle slachthuizen’ en ‘Fermons les abattoirs’. Heel wat van de sympathisanten van Animal Rights legden een witte bloem neer bij een foto met een rund. Sommigen deden dat met tranen in de ogen.

Voor ons mocht dit slachthuis definitief gesloten blijven

“Animal Rights vernam pas gisterenavond dat het slachthuis woensdag weer openging onder een aantal strenge voorwaarden”, zegt Benoit van Den Broeck uit Tielt. “Een doekje tegen het bloeden. De overheid doet dat om de consument het gevoel te geven dat hij dankzij die strenge controles weer met een gerust gemoed vlees mag eten. Voor ons mocht dit slachthuis definitief gesloten blijven.”

https://www.youtube.com/watch?v=nX_VW8y5zYw

“Ik protesteer tegen alle uitwassen van het kapitalisme en dierenleed is daar ook een gevolg”, zegt Petra Vandendriessche uit Izegem, die co-voorzitter is van de pvda Izegem en sympathisant van Anima Rights. “Als mensen willen dat onze planeet blijft bestaan, dan moeten ze beginnen met minder vlees te eten of er zelfs helemaal mee te stoppen.”

VIDEO Animal Rights protesteert tegen heropening Izegems slachthuis
© FM

Corrie Cardon van de vzw Dierengeluk uit Menen vindt dat dergelijke praktijken zoals er in het Izegemse slachthuis voordeden absoluut niet kunnen. “Ik ben tegen geweld op dieren en ben ervan overtuigd dat het anders kan. Voor mij mag Verbist definitief gesloten worden.”

Olivia Seynaeve uit Oostende heeft roots in Izegem. “Mijn grootouders woonden in Izegem. “Moesten ze weten wat hier gebeurde, ze zouden zich omdraaien in hun graf. Mensen kunnen gerust zonder vlees, want er zijn heel veel alternatieven. Kweekvlees is de toekomst. Enkele minuten genieten van een stukje vlees weegt volgens mij niet op tegen de gruwel die hier gebeurde in het slachthuis.”

VIDEO Animal Rights protesteert tegen heropening Izegems slachthuis

Animal Rights mag spreken van een geslaagde stille mars. Al vinden wij dat het dinsdagvoormiddag eerder een stille mars was om geen vlees meer te eten en minder om wat er in het slachthuis in Izegem gebeurde. We spraken met een 10-tal betogers die allemaal vegetariërs waren. Waarmee we willen zeggen dat er ook veel liefhebbers van een lekker stukje vlees tegen elke vorm van dierenleed zijn, wat een Gents ‘vegetarisch’ koppel beaamde.!

Morgen woensdag gaat het slachthuis Verbist weer open. De werknemer die de dieren mishandelde is ontslagen. En er mag alleen geslacht worden onder streng toezicht van een verantwoordelijke dierenwelzijn die zelfs een staffunctie krijgt in het management van het bedrijf. Er staan ook extra camera’s en er zijn aangepaste slachtprocedures.

(IB – Foto/Video FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier