VIDEO Als Hugo Broos een finale wint, dan viert zijn familie thuis dat op deze manier

Redactie KW

De familie van Hugo Broos was zondagavond door het dolle heen nadat hij de finale van de Afrika Cup won. “Ik herkende mezelf niet”, zegt zoon Dennis (32). “Ik schoot vol toen ik hem met die beker zag. Zo content was ik.”

De familie Broos keek zondagavond allemaal samen in Veldegem naar de wedstrijd en zag hoe Kameroen een 1-0 achterstand omboog. Na het laatste fluitsignaal – met een eindstand van 1-2 – barstte dan ook een feestje los. Met dolle vreugdetaferelen tot gevolg…

Acht kaarsen branden

Een fles champagne mee naar binnen brengen? Neen, dat brengt ongeluk. Maar acht specifieke kaarsen, die moesten wel branden. Bijgelovig zijn ze wel bij de familie Broos. Dochter Elke (41) sloot zichzelf zondagavond zelfs negentig minuten lang boven in de kinderkamer op. “Ik had de eerste wedstrijd niet gezien en die hadden ze gewonnen. Dus ik durfde ook niet naar de volgende wedstrijden kijken. Uit schrik dat ze dan zouden verliezen. Zelfs van de finale heb ik geen minuut gezien. Ik heb me boven met de kinderen gezet. En veel bijgeleerd over anaconda’s en bavianen”, vertelt Elke lachend.

Dochters Elke (41) en Kaat (40) en zoon Dennis (32) keken samen met hun moeder en de rest van de familie naar de finale van de Afrika Cup. Tafelspringers zijn het niet, maar ze zijn bijgeloviger dan de Afrikanen zelf. “Mama kwam hier toe met acht kaarsen in haar armen”, zegt Dennis. “Die moesten branden, want die hadden Kameroen al tot in de finale gebracht. De fles champagne die ze mee had, liet ze in de auto liggen. Die voor de wedstrijd koud zetten zou ongeluk brengen.”

Een beamer projecteerde de wedstrijd rechtstrees van de computer op de muur. Op het grote scherm zag de familie pater familias Hugo niet goed starten. Zijn jongens gingen met een achterstand rusten. “Wij zagen ook wel dat het niet goed was”, zegt zoon Dennis. “Maar wie dat ook maar durfde uitspreken werd op kwade blikken getrakteerd. We wisten dat ze gelijk hadden, maar we wilden enkel positiviteit.”

“Het was daar een zottekot. Ze hebben Hugo nog met kleren aan in het bad gegooid.”

Na een uur wedstrijd stormde dochter Elke vanuit de kinderkamer naar beneden. Het gejuich en getier beneden kon ze moeilijk negeren. Kameroen maakte gelijk en dat zullen de buren in het West-Vlaamse Veldegem geweten hebben. “We werden gewoon zot”, zegt Kaat. “Er veranderde hier echt iets. Wie eerst in de zetel lag, ging nu op het puntje van zijn stoel zitten. Iedereen ging er weer in geloven.”

Twee minuten voor affluiten maakte Kameroen het winnende doelpunt. Elke haastte zich weer naar beneden. Om vervolgens direct weer naar boven te verdwijnen. “Ze moesten nog een paar minuten spelen. Dus ging ik weer naar boven, want ik wilde het niet op mijn geweten hebben dat het toch nog fout zou lopen (lacht).” De blessuretijd verstreek en Hugo Broos werd de eerste Belgische trainer die een landentornooi kon winnen. Een klein volksfeest in Veldegem. Hugo zelf belde kort even naar zijn vrouw. “Maar het was daar een zottekot“, zegt Dennis. “Ze hebben hem nadien blijkbaar nog met zijn kleren aan in het bad gegooid.”

“Hopelijk naar Rusland”

Een dag na de euforie proberen zijn kinderen te beseffen wat papa Hugo precies bereikt heeft. “De Afrika Cup. Dat is niet niks, hé”, zegt Dennis. “Eigenlijk is het spijtig dat we nu niet in Kameroen zijn. Ik denk dat we de impact dan pas écht zouden kunnen inschatten. Al zien we op de filmpjes die we zien passeren ook wel veel. Die Afrikanen worden gek. Heel Kameroen had vandaag (gisteren, red.) een dag verlof. En papa, die is daar een god geworden.”

VIDEO Als Hugo Broos een finale wint, dan viert zijn familie thuis dat op deze manier
© AFP

De drie kinderen zijn maar wat fier op hun vader. Die kreeg in de aanloop naar het tornooi heel wat kritiek te verduren. Enkele topspelers weigerden bovendien hun selectie. Maar Broos liet het niet aan zijn hart komen en won tegen alle verwachtingen in het ganse tornooi. “Een beetje zijn spreekwoordelijke middelvinger naar de criticasters”, zegt Kaat.

De vraag is of Broos nu stopt op zijn hoogtepunt bij Kameroen. Zelfs zijn eigen kinderen weten het niet. Al hopen ze stiekem dat hij nog even door doet en zich kwalificeert voor het WK in Rusland. “Naar de Afrika Cup gaan bleek praktisch nogal onhaalbaar. Maar in Rusland zouden we wel effectief kunnen gaan kijken. We zien wel wat hij beslist. Hoe dan ook zijn we apetrots.”

(TL/GF – Video TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier