Victor Desmet krijgt straat in Marke

Jeanne Vandenborre en Freddy Van Luchene (EDB)
Redactie KW

Zestig jaar nadat ‘Smettens Schole’ opging in het gemeenschapsonderwijs, krijgt Victor Desmet een straatnaam in Marke. Dat maakte burgemeester Vincent Van Quickenborne bekend tijdens een academische zitting van het Davidsfonds vrijdagavond.

De huldiging begon met een toespraak van burgemeester Vincent Van Quickenborne. Hij sprak over Victor Desmet als één van de bijzondere inwoners van Kortrijk die moeten geëerd worden. Victor Desmet was de eerste onderwijzer aan de Ecole Primaire Supérieure Laïque pour Garçons, een school die opgericht werd door een groep liberale vrijzinnigen. In de volksmond werd de school al gauw ‘Smettens Skole’ genoemd, naar deze dynamische onderwijzer. De school bevond zich in de Lekkerbeetstraat in Kortrijk. In 1972 ging de school op in het rijksonderwijs.

Straatnaam

De burgemeester sprak over het doorzettingsvermogen en de wilskracht van Victor Desmet, die zich zo heeft ingezet voor de Kortrijkse jeugd. “Het herboren Willemsfonds kwam mij bezoeken met de hartstochtelijke vraag of het niet mogelijk zou zijn na zovele decennia deze verdienstelijke Kortrijkzaan te eren. Een straatnaam krijgen is een eer die niet iedereen te beurt valt. We konden bekomen dat na 150 jaar, de eerste straat in Kortrijk op meer dan 800 straten de naam zal krijgen van een vrijzinnige!” De straat zal aan de zijkant van de Torkonjestraat komen, tussen de Smokkelpotstraat en de Carlton, volgens de burgemeester. Verder waren er op de academische zitting nog toespraken van Raymonda Verdyck, hoofd van het gemeenschapsonderwijs van het Vlaams Gewest. De visie van pionier Victor Desmet vindt ze een maatschappelijke hefboom naar wat onderwijs vandaag is. Haar ambitie is alle kinderen de kansen bieden, rekening houdend met hun talenten, ongeacht hun afkomst.

Professor-historicus Jeffrey Tyssens schetste de volledige geschiedenis van het onderwijs, en vooral het gemeenschapsonderwijs in België.

Camille Dupont, een meisje uit Zwevegem, die leerling is in het gemeenschapsonderwijs in Kortrijk, zorgde voor de muzikale intermezzo’s met piano, trombone en zang.

Blij weerzien

Op deze feestelijke zitting waren heel wat oudleerlingen van ‘Smettens Schole’ aanwezig. Jeanne Vandenborre (82), een kleindochter van meester August Vandenborre en Freddy Vanluchene (75) kwamen elke dag te voet van Harelbeke naar Kortrijk naar school. Jeanne zat in de meisjesschool, verbonden aan Smettens schole in de Voorstraat in Kortrijk. Verschillende oud-leerlingen waren verheugd om meester Daniel Pot (‘Potje’) (89) en meester Maertens terug te zien. Allen waren ze het erover eens: “Smettens schole was een hele goede, strenge school. Er werd een stevige basis gelegd voor onze verdere studies en loopbaan!”

(EDB – foto’s EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier