Veurnse avondmarkt in Franse stijl

Bestuursleden van Veurne Toe Koer uitgedost als Franse gendarmes met v.l.n.r. Sophie Gevaert, Mario Haelewyck en Stijn Hommez. © MVO
Redactie KW

Omdat de Veurnse avondmarkt op de Franse nationale feestdag viel, was het voor de organisatoren van handelaarsvereniging Veurne Toe Koer een uitgemaakte zaak dat het een avondfeest ‘à la française’ moest worden. Het centrum van Veurne kreeg een make-over in Franse stijl, en dat werd door alle bezoekers gesmaakt.

De kinderen mochten zelf koekjes ‘à la française’ kneden en in de mobiele oven van het Bakkerijmuseum schuiven. Daarna konden ze zich uitleven op het grote springkasteel en de stormbaan. Op het plein achter de Sint-Niklaaskerk sloeg een agent de sacochendief in de boeien die hij op heterdaad betrapte… een ludieke act om bezoekers erop attent te maken dat je op evenementen op je spullen moet letten. De preventiedienst van de politie vestigde de aandacht op verkeersveiligheid met de tuimelwagen.

Blikvanger waren de oldtimers van de Koninklijke Autoclub Leopard en het met Franse vlaggetjes versierde knusse pleintje waar de oldtimer Citroën camionette was omgebouwd tot de Franse bar Tout Court. Veurnaars en toeristen vonden er snel een plekje op de lange banken om te nippen van een echte Franse picon of Ricard en als kers op de taart kregen ze er het optreden bij van Les Sacs à Sacs, die niet de minste moeite hadden om het publiek alle bekende Franse chansons en schlagers te laten meezingen.

Maar er zat nog veel meer muziek in het feest, met een wandelende accordeonist, dixieband de Alfredo’s, uitgedost in Tour de France-outfit, Northsea Dixieland Band uit Koksijde… Sommige bezoekers dachten zelfs dat Eddy Merckx hemzelve op de avondmarkt rondwaarde, maar het bleek Frans Geldof, zijn lookalike in zijn gele Molteni-trui te zijn. Aan de Sint-Denisplaats gaf dansgroep Adagio een staaltje ten beste van hun talent, en dat deden ook de schaakclub Wit Paard en de schermers tijdens een schermdemonstratie.

Op de Grote Markt liet reus Sporkin zijn goedkeurend oog vallen over zijn stad, als eerbetoon aan de bezieler van de avondmarkt, Ivan Cordenier.

(MVO – foto MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier