Veurne sluit kermisweek af met reuzepicknick en schitterend Furnivalfeest

Picknick met Madam Patsy Patisserie Bakkerijmuseum. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Koekezondag is traditioneel de feestelijke afsluiter van de Veurnse kermisweek en dit jaar is dat niet anders.

‘Madam’ Patsy Patisserie spreidde haar wijde jurk als tafelkleed op het grasplein rond het Bakkerijmuseum en entertainde de vele families die zich hadden ingeschreven voor de leuke picknicklunch. Aansluitend zakte het publiek af naar de Grote Markt voor een schitterend straatfestival met een adembenemende lasershow en muzikaal vuurwerk.

Stipt om 12 uur vlijden tientallen gezinnen zich op het geruite tafelkleed van Madam Patsy Patisserie of op de banken onder de bomen. Terwijl de huisgemaakte versgebakken broodjes achter de kiezen verdwenen, hing het jonge volkje aan de lippen van de Madam, die spannende verhalen vertelde en het pannenkoekenlied zong.

Shalton Theatre trok de aandacht met 'Battre des Ailes'.
Shalton Theatre trok de aandacht met ‘Battre des Ailes’.© MVO

Rond 16 uur zaten de terrasjes van de Grote Markt al aardig vol, terwijl een bont gezelschap van artiesten zorgde voor leuke en gekke acts. De Scuba-auto die aan de binnenkant een aquarium bleek te zijn, spoot met de regelmaat van een klok de nieuwsgierige aagjes nat met een fikse waterstraal. De Gentse Noordzeegermanen zorgden voor de muzikale kriebels, net als de ludieke bende De Coureurs. Marcel Cyclette nodigde iedereen uit om een ritje te maken op zijn bizarre hoge fiets en de Victorian Scientists verbaasden het publiek met hun trucs. Shalton Theatre trok de aandacht met drie prachtig uitgedoste figuren op stelten, die duidelijk waren geïnspireerd door Leonardo Da Vinci. Het leken futuristische vogels met reusachtige vlerken op hoge poten. Met deze en andere walk-acts verovert het Nederlandse drietal de hele wereld, tot in Rusland en China toe.

Als de zon plaatsruimt voor de avondschemering, is het de beurt aan het Franse gezelschap ‘Compagnie Underclouds’ dat voor de apotheose zorgt met hun internationale act ‘Funambus’, een adembenemende evenwichtsoefening op een koord gespannen op 5 meter hoogte boven het dak van een wankele oldtimerbus die beweegt en gromt. Op de achtergrond zorgen vuur-, video- en lichteffecten voor een poëtische sfeer en dan wordt de feestelijke Koekezondag afgesloten met een spectaculaire lasershow en muzikaal vuurwerk.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier