Veurne: “De stad moet veel groener worden”

Foto MVO
Redactie KW

Bart en Jens Goudeseune engageren zich elk in een zelfgekozen gebied om zelf regelmatig zwerfvuil op te ruimen, maar ze organiseren ook zwerfvuilacties om de hele gemeenschap en het stadsbestuur wakker te schudden. “Het is vijf voor twaalf om het laatste stukje natuur en de bedreigde fauna en flora in Veurne te redden”, klinkt het bij het duo.

“Het stadsbestuur van Veurne had een oproep geplaatst voor bermmeesters die de stad en de omgeving wilden helpen proper houden. Toen ik dit zag, stuurde ik het bericht door naar Jens en samen hebben we ons geëngageerd om een stukje Veurne zwerfvuilvrij te houden”, neemt Bart het woord.

Bermmeesterschap

“De natuur is de basis voor het leven. De mens vervuilt die jammer genoeg in grote mate. Bart zond mij artikels over mensen die op eigen initiatief spectaculaire resultaten boekten in bepaalde gebieden met veel zwerfvuil en ze omtoverden naar prachtige natuur of stadsgebieden. Dat zette mij aan om mee te doen met het bermmeesterschap”, vult Jens aan. “Ik woon dicht bij het sportpark, dus koos ik dit stuk om proper te houden. Intussen doe ik dat nu al bijna anderhalf jaar. In de zomer doe ik soms wekelijks mijn ronde, want dan ligt er veel afval rond het jeugdhuis en rond de voetbalvelden. Denk aan chipszakken, blikken, flessen… Ik meld dat steeds aan het stadsbestuur, dat het doorstuurt naar de bevoegde diensten. Er moet iets aan gedaan worden. De sport- en jeugddiensten moeten dit ook serieus nemen”, zegt Bart.

We engageren ons om een stukje van Veurne zwerfvuilvrij te houden

“Als we niets doen, zal de salamander- en paddenpopulatie drastisch blijven afnemen in het sportpark, waar enorm veel afval in bermen en grachten ligt. Sinds de uitbreiding van het sportpark wordt mijn ronde groter, maar ik geniet tegelijk van de natuur. Helaas zie ik dat er veel struiken zijn gekapt, dat er stukjes gracht zijn dichtgegooid, dat en dat bepaalde stukken gras te kort worden gemaaid. Er is geen enkele natuurwaarde, dus zijn er bijna geen amfibieën, vlinders en bijen meer daar. Er is een klein gedeelte vogelvriendelijke struiken en solitaire geboortebomen aangeplant bij het toenmalige skatepark, maar er zijn poelen en bijen- en vlindervriendelijke plekken nodig.”

Zwerfvuilacties

“Ik zet zwerfvuilacties op touw in mijn eigen buurt zoals in de Dode Mannenstraat”, zegt Jens. “Ik sensibiliseer ook mijn leerlingen tijdens mijn lessen biologie en natuurwetenschappen of via het natuurfestival in De Panne. Ik steun doelen die de biodiversiteit in de streek waarborgen en volg een opleiding natuurgids”, klinkt het nog bij Jens.

(MVP)

Vragenrondje

Hoe leerden jullie elkaar kennen?

Bart: “Jens woont op 100 meter van waar mijn grootmoeder woonde. We kennen elkaar ook via Natuurwerkgroep de Kerkuil en van de schorre-opkuis. Ons pad kruist regelmatig omdat we natuurliefhebbers zijn.”

Jens: “Als kleine jongen ging ik visjes vangen in de gracht en zo begonnen we tegen elkaar te praten.”

Wat kan er beter in en rond het sportpark?

Bart: “Veel steden proberen de natuur te integreren op hun sportterrein en dat hebben we al meermaals gemeld aan de burgemeester. We hopen dat hier werk van gemaakt wordt in 2017. Minder maaien of bepaalde bloeiende kruiden toelaten rond het sportpark kan al veel betekenen voor bijen en vlinders. Dat bespaart de groendienst veel werkuren. Bepaalde vlindersoorten zoals de argusvlinders zijn bijna verdwenen uit Vlaanderen. Rond Veurne zijn er nog wel, dus moeten we er alles aan doen om ze te helpen.”

Wat willen jullie bereiken met jullie zwerfvuilacties?

Jens: “Ik wil mijn leerlingen bewijzen dat ik mij persoonlijk inzet voor het milieu en ik wil hen inspireren om duurzamer te leven. Daarom organiseren we extra zwerfvuilacties. Ooit zal onze nalatigheid zich tegen ons keren. Er zijn nu al in vele vissoorten, garnalen, oesters en mosselen plastic deeltjes aangetroffen.”

Hebben jullie ambitieuze toekomstplannen?

Bart en Jens: “We ijveren voor een proper leefmilieu om onze toekomstige generaties een harmonieuze natuur te verzekeren die niet verknoeid is door de mens. Daarom willen we sensibiliseren om minder afval te produceren en weg te gooien. Die boodschap is ook voor onze beleidsmakers: zorg voor een propere, groene stad met biodiversiteit. De mensen zullen sneller buitenkomen.”

Bio

Privé

Beide Goudeseunes zijn geboren in Veurne: Bart op 27 oktober 1983 en Jens op 10 oktober 1994. Ze zijn geen familie van elkaar. Allebei zijn ze single.

Opleiding

Bart studeerde voor bio-ingenieur in Leuven. Daarna deed hij landbouwonderzoek in Mexico. Nu neemt hij de ‘export sales’ waar voor een meststoffenbedrijf. Jens is leraar biologie en natuurwetenschappen in het Sint-Bernarduscollege Nieuwpoort. Als jobstudent was hij redder.

Vrije tijd

Bart en Jens houden allebei van reizen en de natuur.