Verwarde dakloze met blauwgeverfd gezicht dringt CAW binnen met ‘wapen’

Redactie KW

De politie heeft donderdag een 27-jarige dakloze opgepakt die het CAW van Oostende was binnengedrongen en er met een loodjespistool voor paniek zorgde. “Het aantal incidenten met personen met psychische problemen stijgt wekelijks,” zegt directeur Tine Wyns.

De dakloze had zich woensdagnacht de toegang verschaft tot het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) afdeling Kwiedam in de Sint-Sebastiaanstraat, om er de nacht door te brengen. Niet in één van de acht kamers van kortopvang – die waren vol -, maar wel in de keuken. Toen een medewerker dit donderdagmorgen opmerkte, sprak ze de man hierover aan.

De dakloze, wiens gezicht blauw was geschilderd en die wartaal brabbelde, toonde daarop een ‘geweer’. “De medewerkster heeft toen gedaan wat ze moest doen. Vluchten naar buiten kon niet, dus ze bracht zichzelf in veiligheid in de bureaus op de eerste verdieping waar ze de politie belde”, zegt CAW-directeur Tine Wyns. De politie kwam meteen ter plaatse, sloot de Sint-Sebastiaanstraat volledig af, en doorzocht het volledige gebouw.

Zonder succes, want de verdachte was al gevlucht. De CAW-afdeling in Huize Willy Kooy in de Hospitaalstraat was intussen op de hoogte gebracht en werd gevraagd om alert te zijn. Twee uur later merkte het personeel de dakloze man op. Aan de overkant van de straat was hij het Sociaal Huis binnengegaan. Daar kon de politie de man oppakken en meenemen voor verhoor. Het ‘wapen’ bleek uiteindelijk een loodjespistool te zijn. Omdat dit toch om verboden wapendracht gaat, werd het parket van Brugge ingelicht. Er zou een procedure tot collocatie opgestart zijn.

Het personeel van het CAW is erg geschrokken van de feiten. Drie medewerkers moesten opgevangen worden, en bleven in de namiddag thuis. “Het bleek uiteindelijk om een nepgeweer te gaan, maar zoiets weet je niet op voorhand. Ook het feit dat zijn gezicht geschilderd was en hij verward leek, zorgde voor paniek op de werkvloer”, zegt Tine Wyns.

De daders is geen onbekende voor de politie en het CAW. “Hij is buiten gegooid bij zijn ouders en bij zijn vriendin. Voor een kamer in kortopvang was er geen plaats, want er is een wachtlijst van dertig personen. Ook bij de winteropvang kon hij niet terecht, door de uren van zijn werk waar hij recent gestart is. Dergelijk gedrag is niet goed te keuren, maar het toont wel de schrijnende situatie aan waarin deze persoon zich verkeert”, zegt Tine Wyns.

Voor het CAW was het niet het eerste incident de afgelopen dagen. “Meermaals per week worden we geconfronteerd met fysieke en verbale agressie. We werken hieromtrent goed samen met de politie, want het aantal gevallen neemt toe. Dat weegt door bij onze medewerkers. Ons personeel krijgt vorming om met agressie om te gaan, maar niet elke situatie is vooraf in te schatten. Deze persoon had dringend psychische hulp nodig. Het is onrustwekkend dat er steeds meer mensen met psychische problemen over de vloer komen. In het inloopcentrum en de kortopvang kunnen we deze personen niet opvangen. Het is een specifiek probleem dat een oplossing vraagt,” aldus nog Tine Wyns.

(DJ – Foto DJ)