Verschillende overheden brainstormen week lang over toekomst militaire basis Koksijde

Redactie KW

Van maandag 26 tot vrijdag 30 januari organiseren West-Vlaanderen, Koksijde en Veurne een ontwerpweek voor de militaire basis van Koksijde.

Het grootste deel van de basis zou namelijk vrijkomen door de besparingen binnen Defensie. De partners willen de koppen bijeensteken en een masterplan voor de vrij te komen site uitwerken.

Woonzone, bedrijventerrein en/of clubhuis voor vliegclub?

Hoewel er op dit moment nog weinig duidelijkheid is over de precieze omvang van de vrij te komen site en over de timing, krijgen de provincie West-Vlaanderen, Koksijde en Veurne al heel wat aanvragen binnen. Zo wordt gedacht over de realisatie van een nieuwe woonzone, een intergemeentelijk bedrijventerrein en een nieuw clubhuis voor de vliegclub.

Gezien de onderscheiden overheden verschillende bevoegdheden hebben, organiseren de partners een ontwerpweek, een formule die al met succes werd toegepast voor een site in Knokke-Heist. In die week bekijken de verschillende overheden die bevoegd zijn voor de verdere ontwikkeling van de site samen de ruimtevragen met betrekking tot het gebied en worden de eerste aanzetten gegeven tot het maken van een masterplan voor de toekomst ervan. De eerste versie van het masterplan is gepland in het voorjaar.

Concreet gaat het om de site tussen Koksijde-Dorp en Veurne, grenzend aan de N39, beter bekend als de aankomstzone van de Duinencross, en de N8. Momenteel bezit Defensie nog 365 hectare, maar door een optimalisatieoefening zou het grootste deel vrij komen.

(Belga)