Verscherpte maatregelen tegen transitmigranten in Zeebrugge

10/11/16 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:10

Sinds de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais zijn er in en aan de haven van Zeebrugge verscherpte controles. Dat bevestigt gedelegeerd bestuurder Joachim Coens. Die maatregel blijkt ook nodig, want de transitmigranten gaan driester te werk.

Verscherpte maatregelen tegen transitmigranten in Zeebrugge

© BELGA

De Haven van Zeebrugge nam twee weken geleden extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de ontruiming van de 'Jungle' in Calais. Die verscherpte controles houden nog steeds aan, want de jongste dagen is er een verhoogde aanwezigheid van transitmigranten. Bovendien zijn ze een pak assertiever en lijken ze niet afgeschrikt door camera's of politie. "We handhaven dus de genomen maatregelen en onze verscherpte controle op de terminals, maar ook de zone tussen de haven en de publieke ruimte worden in de gaten gehouden. Op ons initiatief en op vraag van de bedrijven in de haven hebben we privé-bewakingsfirma's aangesteld."

Op het eerste zicht lijkt het te gaan om kleine aantallen. "Maar het is iedere nacht. En als je elke nacht een tiental illegalen staande houdt kom je na een week uit op honderd illegalen. De controles zijn dus nodig. De illegalen richten heel wat schade aan, aan de hekkens, vrachtwagens, enzovoort", zegt Coens.

Nieuwe wetgeving schrikt niet af

Sinds kort is er nieuwe wetgeving die betreding van het havengebied strafbaar maakt. "Dat was nodig om onder meer deze controles in te voeren", zegt Coens. Maar de illegalen afschrikken doet die wet niet echt. Het is aan het parket om te beslissen of de opgepakte illegalen ook effectief gestraft zullen worden voor het inbreken van het havengebied.

De migranten proberen via de haven van Zeebrugge per boot in Engeland te geraken.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!