Verrassingsfeest voor onthaalmoeder Hélène in Slijpe

Redactie KW

Aan het begin van de kerstvakantie ging onthaalmoeder Hélène Vandenhauweele met pensioen. Ze zorgde zo’n 31 jaar voor meer dan 90 kindjes. Een 50-tal bezorgde Hélène een verrassingsfeest in de zaal van de vrije basisschool Slijpe.

Het was september 1983 toen Hélène haar eerste kindje opving. Naast de zorg voor haar eigen dochtertje Delphine nam ze er nog baby Leen Sys bij. De laatste peuters waar ze eind vorig jaar nog voor zorgde, waren Xander en Lore, de kindjes van de intussen 31-jarige Leen Sys. “Daarmee was de cirkel rond. Tijd om met pensioen te gaan, al heb ik de dagen naar mijn pensioen nooit afgeteld. Daarvoor deed ik het werk veel te graag. De liefde die ik van al mijn kindjes kreeg, zal me steeds bijblijven. Ik zal hen ook enorm missen. Maar nu hebben mijn man Robert en ik wat meer tijd en die willen we vooral gebruiken om te gaan fietsen”, vertelt de intussen 63-jarige tante Hélène. Herinneringen aan haar vele spruiten zal ze steeds kunnen ophalen bij het doorbladeren van het fotoboek dat ze als geschenk kreeg en waarin foto’s staan van al haar opvangkindjes.

Tweeling Margaux en Laura

Op het verrassingsfeest konden we drie van haar onthaalkinderen spreken : de tweeling Margaux en Laura Engels (12) en hun zus Louise (16). “We zijn elk meer dan zeven jaar te gast geweest bij tante, telkens vanaf onze drie maanden. Als kleuter gingen we er ‘s middags om warm te eten en als peutertje bleven we er in de namiddag ook slapen. Ik herinner me nog dat we na school met de barbiepoppen gingen spelen of tekenden. Maar ook de baby’s waren voor ons poppetjes. We namen vaak de kleintjes bij de hand om hen te leren stappen. Met sommige van onze toenmalige vriendinnetjes hebben we nog steeds contact. Het was er steeds leuk, maar tante was ook streng. Vooral bij het eten stelde ze haar regels. Als het onze verjaardag was, mochten we kiezen wat we wilden eten en was het altijd feest. En met nonkel Robert mochten we helpen oogsten in zijn moestuin”, herinneren de enthousiaste zusjes Engels zich.

(JV – Foto JV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 23 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier