Veroordeelde belager koopt bouwgrond op 300 meter van zus van Stadense schepen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

M.D. (49) uit Zonnebeke riskeert een effectieve boete, celstraf en verbod om nog in Oostnieuwkerke te komen voor het belagen van de zus van Stadens schepen Bart Vynckier (N-VA) tussen 1 januari 2015 en 13 december 2016. Na een eerdere veroordeling voor belaging kocht de man bouwgrond op 300 meter van haar woning.

De man belandde eerder al in de cel, omdat hij zich voorgedaan had als de partner van de vrouw, haar klem gereden had en meermaals achtervolgde. “De man heeft geen schuldinzicht, laat staan respect voor het slachtoffer, want hij kocht bouwgrond op amper 300 meter van de woning van de vrouw in Oostnieuwkerke”, aldus de advocate van de vrouw, die zich burgerlijke partij stelde. “Hij is er nu een woning aan het bouwen. Mijn cliënte voelde zich al niet op haar gemak in haar eigen huis na de eerdere feiten. Stel je eens voor hoe ze zich nu moet voelen. Wij vragen geen celstraf, maar willen dat hij haar met rust laat.”

“Deze zaak draait onder meer rond deze nieuwe feiten: de man hield zich op in de groenzone achter haar huis en stuurde vriendschapsverzoeken op Facebook naar haar directe familieleden”, aldus de procureur. “Dit is een van de meest hardnekkige stalkers. Hij werd in 2006 al eens veroordeeld voor belaging, waarbij zijn slachtoffer tegen een vrachtwagen reed tijdens een achtervolging.”

Burgemeester burgerlijk partij

Schepen Vynckier is de zaak meer dan beu. “Waarom zou ik in godsnaam een bouwvergunning geven aan iemand die al vijf jaar mijn zus stalkt en haar leven kapot maakt? En die vent wil dan nog eens op 300 meter van mijn zus komen wonen. Mijn zus staat op het punt om Oostnieuwkerke te verlaten.” De schepen wordt gesteund door burgemeester Francesco Vanderjeugd, die zich burgerlijke partij gesteld had, maar zijn zaak zou apart behandeld worden. “Het gaat hier om een stalker, een fantast. Hij benaderde in het kader van dit dossier mijn familieleden. Op een dag stond hij in mijn kapalon. Hij dreigde alles in brand te steken.”

Volgens advocaat Filip De Reuse had M.D. zijn voorwaarden niet geschonden. “Hij had inderdaad beter ergens anders gekeken voor bouwgrond, maar het ging om het laatste lot van een verkaveling, waarvan de prijs sterk gedaald was. Hij wil die woning echter verhuren, omdat hij nog altijd bij zijn vader woont om voor hem te zorgen. De bouwvergunning kreeg trouwens een positief advies van de stedenbouwkundig ambtenaar. Hij heeft haar de laatste jaren niet meer belaagd en heeft ondertussen een stabiele relatie van twee jaar. Ik vraag de vrijspraak.” Vonnis op 25 januari.

(TP/BFR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier