Vernieuwing site Volvo-NEBIM in Harelbeke goedgekeurd

Redactie KW

De Vlaamse Regering heeft een brownfieldconvenant goedgekeurd voor de herontwikkeling van de Volvo NEBIM-site aan de Deerlijksesteenweg in Harelbeke. Het project wil hier een nieuw lokaal bedrijventerrein neerpoten.

Het terrein staat ook bekend als het oud voetbalveld van KRC Harelbeke aan de achterkant van het politiecommissariaat zone Gavers. Dit voormalige terrein van een wegenisaannemer wordt nu gebruikt voor de herstelling en het onderhoud van vrachtwagens en bussen. Het terrein is onderbenut en verontreinigd. Bij de site van in totaal 2,3 hectare zijn ook twee uitbreidingsgronden meegenomen: een westelijk deel met een onderbenutte private parking en een oostelijk deel, dat slecht ontsloten ligt.

Met het project wil men hier plaats maken voor een nieuw lokaal bedrijventerrein, waar werken en wonen samengaan. Het gaat voornamelijk om kleine kavels met ateliers, waar gewoond en gewerkt kan worden door ondernemers met weinig of geen personeel. Hiertoe moet de huidige bedrijfsactiviteit worden verplaatst naar een meer geschikte plek. De verouderde gebouwen worden gesloopt en de bodem gesaneerd.

“Duurzame transformatie”

Het project heeft een duurtijd van 10 jaar en kadert binnen de bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimtes. Het krijgt dan ook de steun van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters. “Met deze duurzame transformatie zorgen we ervoor dat de bestaande terreinen optimaal worden benut en krijgt de buurt economisch nieuw leven ingeblazen”, luidt het in de persmededeling van N-VA schepen Annick Vandebuerie.

(PVH)