Vernieuwde en interactieve Kattenstoet palmt Ieperse binnenstad opnieuw in

De 44ste Kattenstoet biedt met onder andere 'Als kat en muis' en de Egyptische boot nieuwe praalwagens en elementen. © EG
Redactie KW

Op zondag 10 mei trekt de Kattenstoet voor de 44ste keer door de straten van Ieper. Dit jaar pakt de organisatie uit met een aantal nieuwe en vooral interactieve elementen.

Schepen Jef Verschoore is alvast enthousiast over de 44ste Kattenstoet. “Ik durf stellen dat we dit jaar durven vernieuwen. We willen vooral het publiek veel meer bij de stoet betrekken.” Met het ‘Kattenvuur en Heksenmagie’ steekt ook het zaterdagavondprogramma in een totaal nieuw kleedje. “En daarin speelt de Rijselpoort een heel speciale rol.”

Ieper verwacht op zondag 10 mei opnieuw een massa publiek. Regisseur Bart Cafmeyer zegt dat ze met deze editie geen aftandse folklore meer willen brengen. “Maar levendige volkscultuur. Waar de stoet vroeger eerder een kijkspel was, wordt het vandaag meer en meer een speel-mee-gebeuren. Voor de vele spelers wel een echte uitdaging.”

Reeks nieuwe elementen

De stoet krijgt heel wat nieuwigheden. Zo wordt onder meer het nieuwe logo van de stad Ieper voorgesteld en componeerde Ieperling Michaël Pinket een nieuw kattenlied. Ook de Egyptische Boot, ondertussen een van de gevestigde waarden, werd dit jaar volledig vernieuwd. Net als de kostuums van de acteurs, die wel nog steeds de stempel van de tijd van de Egyptische dynastie dragen. Op de keteldrumwagen staan dit jaar echte krijgers, die je liever ‘s avonds niet tegenkomt.

De ‘Als kat en muis’-spreuk krijgt niet alleen een splinternieuwe wagen. Het publiek speelt ook een rolletje in het spel tussen de kat en de muis. Een stukje theater dat plezant maar evengoed bloederig kan aflopen. Het kattenwasje krijgt een klein, nieuw wagentje. Tenslotte krijgt godin Freya een gloednieuw kleed zodat ook zij weer zal kunnen blinken op haar troon. Uiteraard wordt de stoet besloten met de kattenworp en de heksenverbranding.

Rol voor Rijselpoort

Op zaterdagavond laat de programmatie het oude stramien helemaal achter zich. “‘s Avonds wordt de stad helemaal ingepalmd door ‘Kattenvuur en Heksenmagie’, een spektakel waarbij niet minder dan elf verrassende locaties op en rond de vesten worden aangedaan. De Rijselpoort speelt in het verhaal een cruciale rol.” In de omliggende straten zijn er kleine losse acts van drummers, dansers en steltenlopers.

De Engelse rockgroep Loos Change en een grandioos vuurwerk op het Esplanadeplein sluit een wervelende avond af. De Kattenstoet, zaterdag 9 en zondag 10 mei in het centrum van Ieper. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier