Vermiste Ann Cottry uit Sint-Andries na bijna 9 jaar ‘juridisch overleden’

Redactie KW

Bijna negen jaar na haar verdwijning sprak de rechter een vonnis uit om haar ‘afwezig’ te verklaren. “Al verandert er voor mij gevoelsmatig niet zoveel”, zegt haar dochter.

Een administratieve maatregel. Zo noemt Nathalie Heusequin (31), dochter van de vermiste Ann Cottry, het. De burgerlijke rechtbank besliste namelijk om haar moeder ‘afwezig’ te verklaren. In de praktijk betekent dat dat ze juridisch gezien overleden is. “Iemand die officieel niet dood is, maar er ook niet meer is. Dat zorgt voor heel wat praktische problemen ook”, zegt Nathalie. “Zo blijven er oproepingsbrieven voor de verkiezingen komen. En kun je niets regelen qua erfenis en belastingen. Ook voor mijn vader zorgde dat voor administratieve problemen. Net daarom bestaat die maatregel en hebben we die ook goedgekeurd.”

Bijna negen jaar. Zo lang kregen de man en kinderen van Ann Cottry geen teken van leven meer van haar. De vrouw uit Sint-Andries verdween op 3 mei 2009. Ze was toen 47 jaar oud. Ze vertrok uit haar huis in de Diederik van de Elzastraat en werd het laatst gezien in Brussel. De laatste beelden die van haar gemaakt werden tonen hoe ze het station buiten stapte aan de Fosnyslaan. Sindsdien ontbrak elk spoor van de vrouw.

Vermiste Ann Cottry uit Sint-Andries na bijna 9 jaar 'juridisch overleden'

Haar man en drie kinderen bleven met heel wat vragen achter. De speurders gingen ervan uit dat de vrouw een nieuw leven startte ofwel net uit het leven stapte. Al was het in beide gevallen vreemd dat niemand haar nog zag of vond. Haar man ging maandenlang naar haar op zoek in het gigantische Zoniënwoud in Brussel. “Ik kan me beide scenario’s maar moeilijk voorstellen”, zegt dochter Nathalie. “Het is heel vreemd om te zeggen, maar na al die jaren heb ik voor mezelf nog niet uitgemaakt wat er gebeurd zou kunnen zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ze ons dit bewust zou aan doen. En aan de andere kant kan ik me niet voorstellen dat ze nog niet gevonden zou zijn als ze overleden is.”

In 2014 werd een laatste oproep gelanceerd via het opsporingsprogramma Faroek op VTM. De speurders waren toen vooral op zoek naar ene Thierry uit Brussel. Hij was een jeugdvriend waar Ann als scholier wel eens stopte toen ze onderweg naar huis was na een week op het internaat in Namen. Er kwamen een paar tips binnen, maar geen enkele zorgde voor een doorbraak.

Voor Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen, is de zaak niet afgesloten. Maar actief wordt er niet meer gezocht. “Die zoektocht ligt stil, maar als er morgen een tip binnen komt, gaan we die uiteraard met man en macht onderzoeken”, zegt hij. “Dit is één van die verdwijningszaken die tot op heden niet opgelost kon worden.”

Voor de familie is net dat heel belangrijk. “Het geeft een vreemd gevoel om te horen dat je moeder juridisch dood is terwijl je ze niet kan begraven”, zegt Nathalie. “Maar voor ons is het cruciaal dat deze maatregel los staat van het onderzoek op zich. Gevoelsmatig verandert er wat mij betreft dan ook niet zo heel erg veel. Het blijft gewoon heel erg moeilijk om mee om te gaan. Ik ben mijn moeder niet “verloren”. Ze lijkt gewoon in rook op te zijn gegaan.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier