Verlossend telefoontje van Jooren uit Nepal

Op deze foto, gemaakt na de aardbeving zaterdag, zijn Jooren in rode trui en Nick in groene trui rechts te zien. (Foto epa) © EPA
Redactie KW

De moeder van Jooren Surmont, een van de twee jonge West-Vlaamse kerels die vermist waren na de aardbeving in Nepal, kreeg woensdagmorgen een telefoontje van haar zoon.

Jooren uit Eernegem en zijn reisgezel Nick Verduyne uit Torhout zijn ongedeerd en doen mee aan hulpverlening. “Ze kochten eten, drinken, geneesmiddelen… met eigen middelen en brengen die nu naar de meest afgelegen dorpen, waar de grote hulpverleningsteams niet komen”, vertelt Martien Prinzie, de mama van Jooren, ons na het telefoontje woensdagmorgen. “Deze mensen hebben de grootste nood. De meeste toeristen die daar nog zijn, helpen op die manier. Ze vormen een sterke groep. Vele toeristen gingen nog niet naar de ambassade van hun land en staan daarom als vermist opgegeven. De elektriciteit komt er langzaam op gang, waardoor gsm’s weer geladen kunnen worden. Internet is er nog niet.”

Tijd geen nieuws

De families waren erg ongerust over het lot van Jooren en Nick. Na de aardbeving zaterdag kregen ze nog een geruststellend telefoontje, maar sindsdien was er geen nieuws meer over de jongens. Ze waren niet meer bereikbaar op het nummer waarmee ze gebeld hadden. Maandag belde Martien zelf naar het consulaat in Nepal. Daar kreeg ze te horen dat de jongens veilig waren en met andere toeristen op een pleintje zaten in Kathmandu. Ze hielpen er mensen van onder het puin te halen. Een bericht van Jooren en Nick zelf was er dan nog niet gekomen, tot woensdag. Een hele geruststelling voor de familie. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier