Verklaringen rond terugschroeven eco-golfproject in Blankenberge in verkeerde keelgat geschoten bij Open VLD

In december 2016 werd in de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst met Participatiemaatschappij Vlaanderen goedgekeurd. We zien hier gedeputeerde Franky De Block, schepen Björn Prasse en Stephaan Barbery, diensthoofd ruimtelijke planning bij de provincie. © (Foto WK)
Redactie KW

De recente verklaringen van schepen Daphné Dumery (N-VA) rond het terugschroeven van het eco-golfproject op de site De Sol in Blankenberge, zijn bij Open VLD in het verkeerde keelgat geschoten. Schepen Björn Prasse spreekt van “een valse start” voor de aanstaande burgemeester en haar coalitie.

“Engagementen die twee van de toekomstige beleidspartijen de afgelopen jaren meermaals bevestigden lijken plots waardeloos, de gestemde overeenkomsten een vodje papier: voor de betrokken grondeigenaren is dit een klap in het gezicht net nu eindelijk de overeenkomsten op tafel lagen… En ik vermoed dat ook de provincie allerminst amused is”, klinkt het.

Prasse meent dat de demarche zelfs de verdere stadsontwikkeling hypothekeert. “Niet alleen het vertrouwen van de grondeigenaars is hierdoor geschaad, ook de investeerders worden plots in complete onzekerheid gestort. Dat Dumery met haar aangekondigde stopzetting ook nog eens voorbijgaat aan het feit dat de Vlaamse overheid de site, samen met De Lange Thuyn, als laatste woonuitbreidingsgebied heeft aangeduid, maakt dit niet alleen een sociaaleconomische blunder maar ook op demografisch vlak een misser van jewelste. In de eerste 48 uur na de gemeenteraadsverkiezingen is dit de mensen gewoon een rad voor ogen draaien. Manipulatieve communicatie die enkel en alleen bedoeld is om te scoren.”

Prasse viseert ook Jurgen Content van SP.A. “Het hele project werd immers in 2013 onder zijn bevoegdheid opgestart; SP.A was van bij het begin zelf vragende partij om het te realiseren. En toen twee jaar geleden de Participatiemaatschappij Vlaanderen mee aan boord kwam, keurden zowel N-VA als SP.A die nieuwe samenwerkingsovereenkomst goed.”

“2 miljoen euro bij het vuilnis gezet”

“Het verhaal dat hier nu wordt opgehangen, over de eco-golf als een zogenaamd geldverkwistend prestigeproject, klopt gewoon ook helemaal niet: het project zou de gemeenschap geen 13 miljoen euro kosten maar genereren en op die manier zouden de historische kosten gemaakt door de stad en de provincie zich terugbetalen”, gaat Prasse voort. Hij heeft het dan over de saneringskosten, studie- en juridische kosten alsook de inbreng van gronden. Voor de provincie geraamd op zo’n 800.000 euro, voor de stad op 600.000 euro. “Als we de personeelskosten hierbij nog in rekening brachten, zou het minstens 2 miljoen euro zijn die bij het vuilnis wordt gezet. Nu het kind met het badwater weggooien, betekent dus ook al het geld dat er sinds 2013 al in dit project is gepompt, gewoon over de balk gooien. Meer dan een half miljoen euro Blankenbergs belastinggeld, dat met goedkeuring van N-VA en SP.A werd gespendeerd. Kortom erg roekeloos, en ook gewoon ronduit jammer want die eco-golf had een nieuwe parel aan de kroon van Blankenberge kunnen worden”, besluit Prasse.

De laatste beslissing in het eco-golfdossier dateert pas van mei jongstleden. De gemeenteraad bracht toen een voorwaardelijk positief advies uit in het openbaar onderzoek aangaande het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier