Verdwenen kruisbeeld na bijna 100 jaar opnieuw ingewijd in Moorslede

Pastoor André Monstrey is gelukkig met de terugkeer van het kruisbeeld uit Duitsland. We zien hem hier samen met schepen Daisy Deoene, de Duitse familie en auteur Jan Vancoillie. © JAN STRAGIER
Redactie KW

In de Sint-Martinuskerk werd vandaag een kruisbeeld ingewijd dat na de eerste wereldoorlog lange tijd in Duitsland verbleef en nu terug thuis is.

Bijna honderd jaar nadat de jonge Duitse soldaat Eugen Ritter een kruisbeeld meenam uit de net ontplofte kerk van Moorslede, bracht de familie het terug naar de gemeente. Op 27 juli 1917 lieten de Duitsers de toren van de Sint-Martinuskerk ontploffen. Deze was immers een belangrijk mikpunt voor de Engelse troepen. De 18-jarige Duitse soldaat Eugen Ritter uit Ostelheim zaagde de twee armen van het beeld zodat hij het ongezien kon meenemen. Ritter overleefde de oorlog en hing het corpus met nieuw houtwerk aan de muur van zijn huis.

Via een tante kwam het beeld bij Martin Constien, de kleinzoon van Ritter terecht. Die besliste begin dit jaar het beeld terug te geven aan Moorslede. “Doordat Eugen Ritter de uitleg op het houtwerk van het kruisbeeld plaatste, was het voor zijn kleinzoon niet moeilijk om de herkomst van het beeld te achterhalen”, aldus Monstrey. Het beeld werd naar de pastoor gestuurd die het intussen liet restaureren en het nieuw kruis gaf.

Over Eugin Ritter verscheen in Duitsland in 2014 een biografie. Tijdens WOI legde hij het dagelijkse frontleven vast op foto, in films, en dagboeken. De publicatie werd zaterdag samen met het boek De Duitse militaire begraafplaatsen van WOI in Moorslede van Jan Vancoillie voorgesteld.

Nog tot en met 29 november loopt er in de kerk ook een tentoonstelling omtrent die militaire begraafplaatsen. De organisatie is in handen van de heemkundige kring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier