Verdwenen koers op kermiswoensdag in Torhouts stadscentrum krijgt tweede leven

In de Industrielaan de organisatoren van de nieuwe wielerwedstrijd op kermiswoensdag door wielerclub Wijnendale Sportief met van links naar rechts schepen Eddy De Ketelaere, sponsor Chris Pollin, Stefaan Pollin, Marc Sinnaeve, Robert Pollin, sponsor Yannick De Ketelaere, Geert Riviere, Gabriël Mylle en Tom Knudde. © Foto JS
Johan Sabbe

De wielerwedstrijd van kermiswoensdag – in augustus in de stadskern – is vorig jaar voor het eerst sinds mensenheugenis niet doorgegaan. Maar komende zomer herrijst hij.

Jarenlang heeft wielerclub Door Eendracht Sterk op kermiswoensdag de Omloop van de Sparrestede georganiseerd, meteen ook de grootste koers van de stad. Maar begin 2017 kondigde de vereniging aan dat ze de internationale wedstrijd voor beloften en elite zonder contract in augustus van vorig jaar niet meer zou organiseren, hoewel het publiek er nog altijd in groten getale op afkwam. De reden: geen opvolging in het ouder wordende bestuur en te weinig medewerkers.

De Noordlaan kruisen

“Ik vond de beslissing van Door Eendracht Sterk erg spijtig, al kan ik er begrip voor opbrengen”, zegt schepen Eddy De Ketelaere, ooit een degelijke voetballer en tegelijkertijd een wielerfan. “Helaas is kermiswoensdag in 2017 zonder koers in de stadskern verlopen en velen waren het met mij eens dat er daardoor een hiaat op de kermiskalender ontstond. Dus ben ik met wielerclub Wijnendale Sportief gaan praten en ik voelde dat voorzitter Robert Pollin en zijn bestuursleden een uitstapje vanuit Wijnendale naar het stadscentrum wel zouden zien zitten. Temeer omdat Roberts ene zoon Stefaan als secretaris van de wielerclub die nieuwe organisatie genegen was en omdat Roberts andere zoon Chris als ex-wielrenner en als zaakvoerder van de broodjeszaak ‘t Piccolootje brood zag in een koers met aankomst aan zijn deur.”

“Meteen hadden we een sponsor te pakken, want om een wielerwedstrijd te organiseren, heb je nu eenmaal centen nodig. Grootste probleem: als je de koers aan ‘t Piccolootje in de Industrielaan wilt laten aankomen, dan moet je een parcours uitstippelen dat de drukke Noordlaan kruist. En dat is niet evident. Ik ben nu met het Agentschap Wegen en Verkeer aan het onderhandelen om dat te mogen. Ik ben schepen van Openbare Werken en kom dus gelukkig geregeld met de mensen van AWV in contact.”

Ook Eddy’s zoon Yannick, die met zijn vrouw Stephanie het eetcafé ‘t Paviljoen op de wijk Don Bosco runt, wil als sponsor mee op de kar springen, zelfs al passeert de wedstrijd niet aan zijn zaak.

Liefde voor de koers

Uitpakken met een wedstrijd voor beloften en elite zonder contract is niet evident en dus wil Wijnendale Sportief in eerste instantie de kermiswoensdagkoers voor juniores organiseren.

“De wedstrijd zal op woensdag 22 augustus plaatshebben”, zegt secretaris Stefaan Pollin. “We voorzien 660 euro prijzengeld plus nog heel wat premies. Normaal gezien zal de afstand tussen de 80 en de 90 km liggen met om 14.30 uur start aan ‘t Piccolootje in de Industrielaan. Schepen De Ketelaere vroeg ons of we dit wilden doen en even hebben we getwijfeld, omdat we in Wijnendale sowieso al twee wielerwedstrijden organiseren. Maar uiteindelijk hebben we ja gezegd, wetende dat de stad de volle medewerking verleent.”

“Onze drijfveer is de liefde voor de koers. Bovendien bestaat Wijnendale Sportief in 2018 precies vijftig jaar, een gouden jubileum. We beschikken over een hechte groep van dynamische bestuursleden om alles in goede banen te leiden. Alleen het parcours ligt uiteraard nog niet vast.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier