Verdwaalpalen terug in Oostende

De bal van een verdwaalpaal wordt weer uitgerold door bedenker Dominiek Vervaecke, zijn dochter en nieuwe zaakvoerster Inne, burgemeester Johan Vande Lanotte (v.l.n.r.) en Ben Alassane, de zoon van Inne en kleinzoon van Dominiek Vervaecke. © HH
Redactie KW

De bekende oriëntatiepalen komen na twee jaar afwezigheid terug in Oostende. Bedenker Dominiek Vervaecke is dolblij.

Media Consulting, het bedrijf van Dominiek Vervaecke, zal in de zomermaanden kosteloos 19 oriëntatiepalen plaatsen op de Oostendse stranden. Dat werd maandag goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. De bekende palen met bal, huis, trein, boot, banaan en vis maken dus een comeback. “We kennen het systeem van de oriëntatiepalen al vele jaren. De ouders kennen het en maken er hun kinderen op attent”, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. “Ook voor anderstalige toeristen is het een herkenbaar symbool. De Oostendse redders vroegen bovendien duidelijke referentiepunten op het strand.”

Uiterlijk op 1 juni krijgen de oriëntatiepalen hun plek op de bewaakde strandzones in Oostende. Media Consulting, intussen overgenomen door dochters Inne en Bieke Vervaecke, zal ze plaatsen in samenwerking met de Stedelijke Werkhuizen. Ook in Middelkerke, De Panne en Koksijde worden de vertrouwde oriëntatiepalen weer geplaatst. Daar zijn ze nooit weg geweest. Het betekent dat twee derde van de 120 oriëntatiepalendit jaar weer van de partij zijn. “We verwachten dat ook andere kustgemeenten het voorbeeld van Oostende zullen volgen”, aldus Dominiek Vervaecke.

“Elke badplaats kan opnieuw een aanvraag indienen”, aldus Inne en Bieke Vervaecke. “Uiteraard zullen we voorrang verlenen aan de badplaatsen die nog buizen en ‘voeten’ van ons in bruikleen hebben. Dat is onder meer het geval voor Bredene en Nieuwpoort. Maar iedereen krijgt een kans.”

Commotie

Drie jaar terug ontstond commotie over de palen toen Dominiek Vervaecke, door de dalende inkomsten uit sponsoring, voor het eerst geld vroeg aan de badplaatsen voor het gebruik van de palen. Hij kwam op die beslissing terug, maar intussen hadden Blankenberge en Knokke-Heist al afgehaakt. In 2014 besloten ook de andere kustgemeenten geen verdwaalpalen meer te zetten, behalve Middelkerke, De Panne en Koksijde. In de plaats werkte de intercommunale kustreddingsdienst IKWV een systeem uit met armbandjes met Studio 100-figuren, waarop je een gsm-nummer kan schrijven.

“Een groot politiek statement moet je hier niet achter zoeken, maar wij hadden de palen nog liggen en een uniform systeem is er toch niet“, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. “De controverse is van voor mijn tijd. Ook de bandjes van de IKWV blijven. Wij zullen dus twee systemen naast elkaar hebben. Dit jaar hoeven we Media Consulting niets te betalen, maar dat volgend jaar niet zo blijven. We zullen nog rond de tafel zitten over hoe we dat dan regelen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier