Verdere afbouw Arbeidsrechtbank Veurne, vrees voor langere wachttijden

Redactie KW

Een eerdere maatregel zorgde al voor een tijdelijke beperking van de openingsuren van de griffie.

Stafhouder Orde van Advocaten Balie Veurne Johan Decadt is niet te spreken over de beslissing van de Arbeidsrechtbank van Gent om de zittingen van de 7de Kamer vanaf 1 januari tijdelijk te halveren. De Veurnse actie vrezen dat deze tijdelijke maatregels wel eens definitief zouden kunnen worden en trekken aan de alarmbel.

Voor de Orde van Advocaten Balie Veurne is de maat vol nadat stafhouder Decadt een brief onder ogen kreeg van de Voorzitter van de Arbeidsrechtbank van Gent, gedateerd 9 december. Daarin stond dat er nog slechts één maandelijkse zitting van de 7de Kamer op maandagmorgen kon plaatshebben in de plaats van twee.

De vrees is reëel dat de wacht- en zittingstijden nog langer worden

Maar in die 7de Kamer van de Arbeidsrechtbank worden alle dossiers van collectieve schuldbemiddeling behandeld, waar juist veel rechtszoekenden persoonlijk aanwezig zijn. Dat zijn particulieren die te kampen hebben met een bovenmatige schuldenlast en waar de incidenten worden behandeld rond het beheer van hun inkomsten en uitgaven. De vrees is reëel dat de wacht- en zittingstijden voor deze mensen, hun advocaten en schuldbemiddelaars nog langer worden en dat er minder zaken per zitting behandeld kunnen worden. Dit betekent ook een langere tijd van onzekerheid en een opstapeling van menselijke en financiële problemen binnen de schuldbemiddelingen, kortom een verergering van de hele toestand. Voorzitter Carine Saelaert van de Arbeidsrechtbank Gent beweert dat het om een tijdelijke maatregel gaat wegens personeelstekort en betreurt deze situatie. Maar in Veurne vreest men dat die tijdelijke maatregel, waaraan geen einddatum is gekoppeld, wel eens definitief zou kunnen worden en een eerste stap is in de richting van de volledige afbouw van de Arbeidsrechtbank Veurne.

In juni voerden de Veurnse advocaten al acties toen de zetelverplaatsing van Veurne naar Ieper werd aangekondigd per 1 september 2016. Die verplaatsing werd in eerste instantie uitgesteld tot eind december 2016. Maar iedereen stelt zich nu vragen wat er op termijn zal gebeuren met de zittingen van de Arbeidsrechtbank – blijven die in Veurne? De Balie Veurne betwijfelt of er een wettelijke grondslag is voor deze ‘tijdelijke’ maatregel

Dan is er ook nog de inkrimping van de openingsuren van de griffie. In een bericht van 24 augustus 2016 deelt de voorzitter van de Arbeidsrechtbank Gent mee dat vanaf 1 september de Veurnse griffie nog enkel toegankelijk is op maandag, woensdag en donderdag en dat er op dinsdag en vrijdag met gesloten deuren wordt gewerkt. Voor dringende gevallen moeten mensen zich wenden tot de griffie afdeling Ieper, waarbij de contactgegevens vermeld staan. Ook hier oordeelt de Balie Veurne dat dit niet wettelijk is en zij ziet dit als een beknotting van de normale procedurerechten. Mensen in collectieve schuldenprocedures beschikken vaak niet over eigen vervoer. Het openbaar vervoer Veurne – Ieper is een ramp, zelfs met de auto en de vele snelheidsbeperkingen op de N8, die vanaf 1 januari nog toenemen is de rit van Veurne – Ieper bijzonder tijdrovend. De algemene regel is dat alle griffies van hoven en rechtbanken toegankelijk zijn elke werkdag van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16uur. De uitzonderingen op deze algemene regel zijn opgenomen in dit K.B. en de Arbeidsrechtbank Veurne staat niet op die lijst.

In elk geval blijft de Orde van Advocaten Balie Veurne niet bij de pakken zitten. Zij hebben begin december op een vrijdagmorgen door een gerechtsdeurwaarder laten vaststellen dat de Griffie niet toegankelijk was voor het publiek. Dit gebeurde in het bijzijn van vier advocaten die een dossier wensten in te zien op de Griffie. De halvering van de zittingen werd besproken in de Raad van de Orde, waarna de Veurnse stafhouder op het schrijven van 9 december heeft gereageerd in een onderbouwde antwoordbrief aan de Gentse voorzitter van de Arbeidsrechtbank, waarvan Veurne een afdeling is.

(MVP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier