Verdeeldheid over komst 15 extra asielzoekers naar Lichtervelde

De infovergadering kon op behoorlijk wat belangstelling rekenen. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De infovergadering over de komst van 15 extra asielzoekers naar Lichtervelde zorgde voor verdeelde reacties. Terwijl sommigen zich afvragen hoe ze kunnen helpen, maken anderen zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen.

Het Sociaal Huis van Lichtervelde maakte vorige week bekend dat het vijftien extra plaatsen voor asielzoekers voorziet. Daarvoor kon het Sociaal Huis rekenen op de scholengroep Sint-Rembert, die het voormalige klooster in de Statiestraat ter beschikking stelde om er een Lokaal Opvanginitiatief (LOI) in onder te brengen. In december zouden de asielzoekers arriveren.

Om de bevolking te informeren over het LOI, organiseerde het Sociaal Huis dinsdagavond een infomoment in de Margarethazaal van de scholengroep. OCMW-voorzitter Roos Vanwalleghem gaf aan te rekenen op de positieve inzet van de Lichterveldse bevolking. “Dat is nodig om dit project te doen slagen.”

OCMW-secretaris Kris Vandenbussche situeerde het vluchtelingenprobleem. “In België zijn er 24.860 plaatsen beschikbaar voor asielzoekers, waarvan 6.568 Lokale Opvanginitiatieven van het OCMW. Het is de bedoeling dat dat aantal stijgt. Net daarom hebben wij al initiatief genomen, een kwestie van proactief te werken.”

Coördinator Nele Sinnaeve van het Sociaal Huis gaf nog mee dat zes alleenstaande mannen en drie gezinnen van maximaal drie personen het nieuwe LOI zullen bewonen. Op vandaag telt Lichtervelde al twee LOI’s, waar enerzijds een gezin van vier personen en anderzijds vier alleenstaande mannen wonen.

Onverantwoord

Tijdens de vragenronde bleek dat de meningen erg verdeeld zijn. “Ik vind het erg onverantwoord om zes alleenstaande mannen naar Lichtervelde te halen”, reageerde een man. “Weten jullie wie die mannen zijn? Hoe gaan jullie de veiligheid van onze kinderen garanderen? En wat als er tussen die zes mannen een wolf in schapenvacht zit?”

Jullie schilderen die mensen hier af alsof het allemaal criminelen zijn

Roos Vanwalleghem suste: “Die mensen worden allemaal gescreend. En in al die jaren dat we alleenstaande mannen opvang bieden, hebben er zich nooit problemen voorgedaan. Bovendien kunnen ook mensen van hier slechte bedoelingen hebben. Dat hebben we jammer genoeg moeten ondervinden in ons eigen woonzorgcentrum”, verwees de OCMW-voorzitter naar de vergiftigingszaak in ‘t Hof.

Een andere man suggereerde dan weer om alleen christenen, en dus geen moslims toe te laten in het LOI. Iemand anders vroeg zich af waarom de asielzoekers niet zelf hun opvang kunnen schilderen.

Positieve reacties

Toch vielen er ook positieve reacties te horen. Een dame vroeg zich af hoe ze kon helpen met de Nederlandse les voor asielzoekers. Eva Bogaert van de meisjesscouts stelde zich dan weer de vraag welke rol kan weggelegd zijn voor de lokale jeugdbewegingen. En tot slot was er de dame die al 18 jaar getrouwd is met een man met een andere godsdienst. “Jullie schilderen die mensen hier af alsof het allemaal criminelen zijn”, klonk het emotioneel. “Die mensen hebben hulp nodig. Of het nu alleenstaande mannen of gezinnen, christenen of moslims zijn. Geef hen tenminste een kans.”

Wie zich wil inzetten voor het LOI in Lichtervelde kan terecht bij Nele Sinnaeve via 051 70 84 82 of nele.sinnaeve@ocmwlichtervelde.be.

(TV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier