Verbrandingsoven in Harelbeke bestaat 40 jaar

De verbrandingsoven in Harelbeke. © LOO
Axel Vandenheede

Woensdag 3 mei wordt wellicht geen speciale werkdag bij Imog in Harelbeke, al is het eigenlijk wel zo: de verbrandingsoven bestaat dan precies 40 jaar. De aanloop naar de opening was er eentje met veel obstakels: zo ging de aannemer failliet.

Afvalintercommunale Imog wordt op 9 september 1969 boven de doopvont gehouden. Dat gebeurt op aansturen van de provincie West-Vlaanderen en de reden is de almaar groter wordende hoeveelheden huisvuil. Sector Kortrijk bestaat dan uit de volgende gemeenten: Bavikhove, Beveren-Leie, Bissegem, Deerlijk, Gullegem, Harelbeke, Heule, Hulste, Kortrijk, Kuurne, Marke, Ooigem en Zwevegem. Een jaar later wordt de locatie voor een verbrandingsinstallatie vastgelegd. Imog koopt langs de huidige Kortrijksesteenweg in Harelbeke een aantal hectare grond van de familie Legein. Het plan is om twee ovens met elk een capaciteit van 4,6 ton per uur en een bunker van 3.700 kubieke meter inhoud te bouwen. Na lang plannen wordt op 5 januari 1974 de eerste paal voor de installatie in de grond geheid. Aannemer Omer Mouton uit Beernem staat in voor de bouw van de gebouwen, CEC voor de technische installatie.

Gewezen directeur Jacques Soenens schreef een paar jaar geleden een boek over Imog.
Gewezen directeur Jacques Soenens schreef een paar jaar geleden een boek over Imog.© LOO

In maart 1974 begint de bouw, maar vrijwel meteen loopt aannemer Mouton een achterstand van 35 tot 40 dagen op. Een achterstand die hij in eerste instantie teniet kan doen door meer arbeiders in te zetten. De bouwwerken verlopen daarna in horten en stoten en in 1975 gaat het van kwaad naar erger met de bouw: aannemer Mouton loopt steeds meer achterstand op. Bij een achterstand van 100 werkdagen gaat bovendien een werkkraan kapot. Imog staat uiteindelijk een uitstel van 35 werkdagen toe. Op 13 januari 1976 wordt aannemer Mouton uiteindelijk failliet verklaard door de handelsrechtbank. Meteen moet Imog op zoek naar een andere aannemer. Door snel te handelen kan er een goede maand later al een aanbesteding worden uitgeschreven voor de resterende bouwwerken. De tijdelijke vereniging Saelens-Meuleman rijft die binnen. Een toekenning die bij velen de wenkbrauwen doet fronsen, ook al is die helemaal in orde: Meuleman is de naam van de echtgenote van Omer Mouton, de zaakvoerder van het failliet gegane bedrijf Mouton.

Warmtenetten

In elk geval verlopen de werken nadien vlot en op dinsdag 3 mei 1977 wordt de verbrandingsoven in Harelbeke officieel geopend in aanwezigheid van onder meer minister van Landbouw Albert Lavens en gouverneur Pierre van Outryve d’Ydewalle. De eerste dagen blijkt dat de ovens met een capaciteit van 5,5 ton per uur (tijdens de planningsperiode werd ervoor geopteerd om de capaciteit te vergroten, red.) verre van optimaal werken. Daarom worden door de jaren heen aanpassingen doorgevoerd. Veertig jaar later heeft de verbrandingsinstallatie tal van updates en aanpassingen gekregen. De restwarmte wordt bovendien zo optimaal mogelijk hergebruikt: zo worden de gebouwen van Nelca verwarmd met de warmte van Imog. Bovendien wordt er volop werk gemaakt van warmtenetten in Harelbeke en Kuurne die ook door Imog aangestuurd zullen worden.

De bouwwerken van de verbrandingsinstallatie liepen enorm veel vertraging op.
De bouwwerken van de verbrandingsinstallatie liepen enorm veel vertraging op.© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier