Verbannen pastoor: “Ik ben zes jaar lang gepest geweest”

Luk Brutin mag zijn kerk in Zwevezele niet meer binnen. © Kurt Desplenter
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Luk Brutin, de priester die door het bisdom verwijderd werd uit zijn kerk in Zwevezele, uit reageert voor het eerst. “Het steekt in Wingene dat mijn kerk vol zat. Dat is de echte reden van mijn ‘verwijdering’.”

Maandagmorgen kreeg de flamboyante priester Luk Brutin te horen dat hij verwijderd wordt uit zijn kerk in Zwevezele. “Er wordt gezegd dat er een conflict in Zwevezele is, maar dat klopt helemaal niet”, reageert priester Luk Brutin. “De mislukte fusie tussen Wingene en Zwevezele is de oorzaak van alles. De kerk in Wingene loopt leeg, terwijl de mijne vol zit. En dat steekt blijkbaar.”

“Zes jaar lang ben ik gepest geweest. Vanaf het begin werd ik tegengewerkt. Jarenlang ben ik met mijn verhaal naar het bisdom getrokken, maar telkens botste ik op een muur. Ik had gehoopt dat het met de nieuwe bisschop Lode Aerts zou beteren, maar helaas…”

Op straat

“Sinds middernacht mag ik mijn kerk niet meer binnen. Nochtans staat het nog vol met mijn spullen. Een vrachtwagen vol. Duizenden euro’s heb ik hierin geïnvesteerd. Wat ik nu zal doen? Eerst een nieuw dak boven mijn hoofd zoeken. Ik sta letterlijk op straat nu. En in Zwevezele kan ik niet blijven. Dat zou niet correct zijn tegenover mijn opvolger.”

“Ik heb intussen een kerkjurist en een advocaat onder de arm genomen. En ik wil nu vooral rusten. Eén voordeel aan mijn ‘verwijdering’: het is de eerste keer in zes jaar tijd dat ik heb kunnen uitslapen…” (lachje)

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier