Veertien Diksmuidse parochies worden één

Redactie KW

Alle veertien parochies van Diksmuide vallen vanaf 21 september samen onder de noemer Parochiale Eenheid Sint-Pieter. Deken Wilfried Jonckheere wil echter niet over een fusie spreken.

Op zondag 21 september vindt in de decanale Sint-Niklaaskerk de installatie plaats van de nieuwe parochie Parochiale Eenheid Sint-Pieter. Daarmee worden alle 14 parochies van Diksmuide verenigd onder één koepel, al gaat het volgens deken Wilfried Jonckheere niet om een fusie. Zowel op burgerlijk als op kerkelijk vlak blijven de respectievelijke kerkfabrieken dan ook bestaan.

Sint-Pieter boven Sint-Niklaas

Opvallend is dat voor de naamgeving van de nieuwe parochie Sint-Pieter verkozen werd boven de heilige Nicolaas van Myra. Als argument hiervoor voert de deken de grotere evangelische uitstraling van de apostel Petrus aan, terwijl Sint-Niklaas als kindervriend de laatste jaren toch vooral met de commercie wordt geassocieerd. Bovendien hebben met Nieuwkapelle, Stuivekenskerke en Esen al drie van de veertien parochies Sint-Pieter als patroonheilige. Weliswaar zijn er vier parochies die aan Sint-Niklaas zijn gewijd: Diksmuide, Keiem, Leke en Pervijze.

(TVDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier