Veel volk voor de bisschopswijding in Brugge

Lode Aerts, de nieuwe bisschop van Brugge © BELGA
Redactie KW

Ruim een uur voor de wijdingsviering zat de Sint-Salvatorkathedraal in Brugge al helemaal vol, onder meer met genodigden van alle religies, maar ook prominenten uit onder meer de politieke wereld en het onderwijs.

Er waren ongeveer zevenhonderd plaatsen voorzien. Vele mensen namen een kijkje rond de kathedraal en volgen ook daar de wijding. In de site Oud Sint-Jan was er plaats voorzien voor een vijfhonderdtal mensen die de viering konden volgen op groot scherm. Ook die zaal zat ruim een uur voor de viering al helemaal vol. Een honderdtal mensen stond een tijdje buiten te wachten, maar kon uiteindelijk de uitzending van de viering al staande bijwonen. Vóór de wijding ging Aerts de vele aanwezigen in Oud Sint-Jan nog begroeten. Hij werd er onder luid applaus onthaald. Aerts nam ook nog ruim de tijd om iedereen te begroeten en de gelovigen in de zaal toe te spreken. “Laten we hier vooral bidden voor mekaar”, sprak Aerts.

“Herstel het geloof in God”

Kort voor de wijding blikte Aerts vooruit op zijn nieuwe functie. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet stond te springen voor deze taak. Ik wou aanvankelijk nee zeggen, maar ik wou niet laf zijn. Ik heb al zoveel gekregen, ik wou iets terugdoen”, aldus Aerts, die tot vandaag deken was in het bisdom Gent.Lode Aerts wil het geloof in God herstellen. “We moeten onze positie als christen hervinden. We moeten het vertrouwen vinden in God. Er is een hoop die sterker is dan alle miserie. Ik wil het dan ook niet hebben over gebouwen, de indeling van parochies of de pikorde binnen de kerk, maar wel over het geloof. Ik wil nederig zijn, net zoals paus Franciscus, die toch een voorbeeld is voor mij.” Aerts wil dan ook niet dat de wijding zijn feest is. “Dit is een feest voor het hele bisdom. Het is een dag van de kerk.”

“De dingen durven uitspreken en niets onder de mat vegen”

De kersverse bisschop ging ook de moeilijke thema’s niet uit de weg. “Ik denk vandaag in het bijzonder aan die mensen die ontzettend veel pijn hebben geleden en verdriet hebben gekend. Maar laat dit niet verloren gaan. We moeten de dingen durven uitspreken en alles goed in de gaten opdat het niet opnieuw zou gebeuren. Het kan gebeuren, de mens is zwak, maar we moeten waakzaam zijn en mogen niets onder de mat vegen. Er zijn slachtoffers die me succes wensen, maar die het niet aankonden om vandaag naar Brugge te komen. Ik denk aan hen“, aldus bisschop Aerts die emotioneel reageerde op de vragen rond het misbruik.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier