Veel volk op uitvaartplechtigheid dokter Patrick Roelandt

© Benny Proot
Redactie KW

Zaterdagnamiddag werd er in het crematorium Blauwe Toren afscheid genomen van de betreurde huisarts Patrick Roelandt.

Izegemnaar Patrick Roelandt werd op dinsdag 1 december vermoord door zijn patiënt Danny S.(55) uit Ingelmunster. Bij het binnenwandelen werd de familie en collega-dokters naar de eerste aula geleid. Vrienden, kennissen en patiënten konden naar een tweede aula. Omdat de toestroom zo groot was, kon de plechtigheid pas om kwart na twee van start gaan. Begrafenisondernemer Marc Snoeck leidde na een kort curriculum vitae de diverse sprekers in.

Veel volk op uitvaartplechtigheid dokter Patrick Roelandt
© Benny Proot

Dokter Michel Demeyer, ondervoorzitter van de nationale raad van de Orde der Artsen, schetste zijn ongeloof toen hij het nieuws vernam. “Ik bleef enkele ogenblikken ijzingwekkend stil. Toen ik het per telefoon aan de collega’s liet weten was het elke keer een gebroken stem aan de overkant. Een toegewijd dokter die steeds in vertrouwen werkte, dat grenzeloos vertrouwen kostte nu zijn leven. De veiligheid van de huisarts was voor hem een prioriteit. Maar ook ander thema’s waren aan hem besteed. Hij kon als geen ander een juridische tekst ontleden, zijn standpunt laten gelde met zijn stem en zijn pen. We blijven als raad verweesd achter.”

Dokter Lieven Ostyn is voorzitter van de West-Vlaamse provinciale raad van de Orde der Artsen. “Verbijstering, onbegrip en woede waren gevoelens die bij me opkwamen toen ik hoorde van de moord op dokter Patrik Roelandt, van wie huisartsgeneeskunde zijn geliefd beroep was. En door wie dit weekend een viering gepland naar aanleiding van veertig jaar praktijk. We stellen alles in het werk om gerechtigheid te laten geschieden en de schade te herstellen. Maar kan dat laatste nog wel?”

Veel volk op uitvaartplechtigheid dokter Patrick Roelandt
© Benny Proot

“Door een hel gegaan”

Dochter Sophie kreeg als laatste het woord. “Ik spreek namens mijn zus Stephanie en haar vriend Rob Van De Velde, mama Catheline Verstraete en oma Elisabeth Wybo. De patiënt in de Rozestraat was de eerste van de namiddag van 1 december. Je kwam steeds goed op tijd terug voor je avondconsult. Dat was toen niet zo, en het werden de langste seconden van ons leven. De voorbije elf dagen zijn we door een hel gegaan. Jij hebt alleen maar vrienden van Amerika tot Australië, overal was je geliefd. We zullen ons sterk houden met de leuze ‘één voor allen, allen voor één’.”

Om kwart na drie konden de aanwezigen nog de kist gaan groeten en definitief afscheid nemen van wijlen dokter Patrik Roelandt.

(LDB – foto’s BP)

Lees ook hierover in De Weekbode Izegem van 18 december

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier