“Veel hangt af van de ruimte die al dan niet beschikbaar is”

Commissaris Filip Feraux : " © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lieven Vancoillie

Het is opvallend wat de regio Tielt betreft: veel cannabisplantages worden er niet ontdekt of opgerold. “We hebben met de recherche alles heel goed in de gaten. Een van de redenen kan zijn dat er in onze streek weinig leegstaande loodsen of bedrijfsgebouwen zijn”, zegt politiecommissaris Filip Feraux, die in een breder drugskader wijst op het grote belang van preventie. “Het is een samenspel van factoren.”

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘Cannabis in West-Vlaanderen’.

Cijfers bewijzen het zwart op wit: het aantal opgerolde cannabisplantages is in de politiezone Regio Tielt bijna op één hand te tellen. En als er dan al een de zaadjes waren toch al geplant en de hele installatie was klaar om er voluit voor te gaan wordt opgerold, dan is het nog op de zolder van een café op de… Markt van Tielt. Iedereen herinnert zich nog de inval in café ‘t Belfort, ontdekt door snuggere buren en rechercheurs, die bevestiging kregen toen ze de camerabeelden op de Markt haarfijn analyseerden.

Sterke recherche

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag ‘Waarom zo weinig ?’ “Er is geen wetenschappelijke uitleg voor. Dat is de mening van commissaris Filip Feraux, woordvoerder. “We hebben daar ook het raden naar. Ik denk dat een van de redenen kan zijn dat er hier erg weinig leegstaande loodsen of bedrijfsgebouwen zijn. Daarnaast heb ik de indruk dat er ook op het platteland heel wat sociale controle is. Maar wat precies de reden is, is moeilijk te achterhalen. Het hangt soms ook van wat toeval af.”

Foto (LVA-a)
Foto (LVA-a)

Bij de lokale recherche werken negen medewerkers. “Zoals in andere diensten heeft elke medewerker een of andere specialisatie. Dat hangt vaak samen met de persoonlijke interesse. We hebben zeker niet de indruk dat het drugsprobleem is toegenomen. Het verdient echter blijvende aandacht. Het is er en het zal ook altijd blijven bestaan. Het zit nu eenmaal in het uitgaansleven, in het jongerenmilieu. Of het probleem minder is dan vroeger? Geen idee, dat is ook zo moeilijk vast te stellen. Jongeren spreken ook vaker thuis af, in plaats van op café te gaan. Wat gebeurt er in die private omgeving? Dat is moeilijk te achterhalen.”

Commissaris Filip Feraux benadrukt het belang van preventie. “Daar zetten we heel veel op in, via scholen, via ouders… Er is ook meer sociale controle dan vroeger. Iedereen speelt zijn rol, en da’s belangrijk. De krachten worden gebundeld en dat leidt tot resultaten. Of we dan goed bezig zijn ? We denken dat, maar je weet dat nooit 100 procent zeker.”