Veel Bruggelingen kopen nu al een bestaand graf

© DDM
Redactie KW

Wie op Allerheiligen of de dagen daarrond een kerkhof bezocht, passeerde misschien wel een mooie plek of grafteken waar hij ook wel te rusten gelegd zou willen worden. Daarvoor kun je trouwens nu al actie ondernemen, al wacht je best niet te lang, want heel wat Bruggelingen nemen het heft al in eigen handen.

Vergunningen voor een grafconcessie golden tot in de jaren zeventig nog voor eeuwig. Wie zijn concessie toegewezen kreeg, lag er met andere woorden dus voorgoed en definitief. Al bleek dat door de jaren heen geen ideale oplossing. “Eeuwige vergunningen betekenen niet automatisch dat er eeuwig iemand blijft om die concessies te onderhouden“, zegt de Brugse schepen van Begraafplaatsen Martine Matthys. “Daarom werd destijds beslist om die eeuwige vergunning af te schaffen. Dat zorgde er toen voor dat quasi iedereen die over een mooie concessie beschikte, verlengde voor 50 jaar. In 2022 lopen die concessies ten einde en komen dus heel wat pareltjes vrij op de Brugse kerkhoven.”

Gelijke prijzen

Wie nu al zeker wil zijn van een stijlvolle laatste rustplaats hoeft zelfs zo lang niet te wachten. “Je kan perfect nu al gaan vragen welk graf wanneer vrij komt en dat al vastleggen“, aldus Matthys. Opmerkelijk: voor de mooiste parel op het kerkhof betaal je evenveel als voor de lelijkste. “Het overnemen van een grafteken kost 50 euro en dat blijft hetzelfde of dat nu een mastodont van twee meter hoog is of de kleinste van de hoop. De overname van de grafkelder kost nog eens 50 euro en daar komt 440 euro bovenop voor de ontruiming van het graf. De grootste kost gaat naar de concessie en is afhankelijk van het aantal personen en de duurtijd.”

Rust en zekerheid

Heel wat Bruggelingen ondernamen al actie. “Er zijn ondertussen al een 300-tal graven overgenomen”, bevestigt Matthys de trend. “Er zijn heel wat mensen die bij leven al beslissen om een grafteken over te nemen en dat al te bezoeken en te onderhouden. Het zorgt bij hen voor een bepaalde rust en zekerheid om te weten waar ze na hun dood gaan terechtkomen. Wie dit niet heeft, wordt bij wijze van spreken op het einde van de rij graven gelegd of waar nog plaats is. Het niet weten waar je terecht komt, vinden sommigen geen aantrekkelijk vooruitzicht.” Daarom lopen in het kantoor van de centrale begraafplaats in Assebroek elke maand aanvragen binnen voor het overnemen van concessies. “Het systeem is de redding van de Brugse kerkhoven“, zegt Matthys. “De mensen die ze overnemen en reserveren, onderhouden ze ook terwijl de stad daar niet altijd de middelen voor heeft.”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier