Veel belangstelling voor eerste luchtvaartsalon in Kortrijk Xpo

Redactie KW

Dit weekend vindt in Kortrijk Xpo de eerste editie plaats van Skywonder, de beurs voor iedereen die interesse heeft in de kleine luchtvaart. Naast ULM-vliegtuigen, helikopters, gyrocopters en andere toestellen die tot de verbeelding spreken, kan je er kennis maken met ballonvaren, zweefvliegen en minder bekende takken uit de luchtvaart.

Daarnaast is er op de gloednieuwe beurs ook heel wat aandacht voor drones en modelbouw en krijgen de bezoekers ook de kans om zich te wagen aan een heuse vlucht in een flightsimulator. Ook de West-Vlaamse vertegenwoordiging op de beurs is opvallend. Tom Candaele uit Koekelaere en Maxim Roose uit Deerlijk hebben pas hun opleiding tot lijnpiloot aangevat in het Ostend Air College, eveneens vertegenwoordigd op de gloednieuwe beurs. Met hun aanwezigheid op Sky Wonder willen ze hun passie delen met andere piloten in spe om hen zo te overtuigen om eveneens hun keuze te volgen.

Veel belangstelling voor eerste luchtvaartsalon in Kortrijk Xpo

Freelance ballonvaarders Jonas Roelens en Ramses Vanneste, die deel uitmaken van de pilotencrew van het bedrijf Skaai uit Zwevegem, willen de bezoekers van de beurs dan weer warm maken voor het ballonvaren. Tijdens de zomermaanden is het bedrijf uit Zwevegem met een vijftal ballonteams vooral in Vlaanderen actief, in de winter worden er vluchten uitgevoerd boven onder meer Portugal, Catalonië, de Alpen en de Dolomieten. Onlangs voerde Skaai eveneens de eerste expeditie ballonvlucht uit in Madagascar, een unicum gezien in dat land nog nooit eerder een ballon had gevlogen.

Veel belangstelling voor eerste luchtvaartsalon in Kortrijk Xpo

Bezoeker Philip Avonds uit Koksijde werkte zelf 27 jaar bij Defensie als piloot en wilde zeker de eerste editie van Sky Wonder niet missen. “Zelf vloog ik 19 jaar op Seaking”, vertelt Philip, “Daarvoor was ik onder meer piloot op Fouga Magister en F16. Maar eenmaal de microbe te pakken, raak je deze niet zomaar kwijt. Naast het vliegen in gewone vliegtuigen heb ik ook een zwak voor modelbouw. In het verleden werd ik al tweemaal wereldkampioen en eenmaal Europees kampioen in de FAI F4C schaal klasse.” Voor Philip was de eerste editie van Sky Wonder alvast terug een beetje wegdromen naar vroeger. Wie de beurs Sky Wonder in Kortrijk Xpo nog wil gaan bezoeken, krijgt ook zondag 25 maart nog de kans.

(NSK – foto’s NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier