Veel belangstelling in Zwevegem voor opgravingen Losschaert

Belangstellenden bij opgegraven Romeinse resten. © GVZ
Redactie KW

Het archeologisch onderzoek op de terreinen waar het project Losschaert zal gerealiseerd worden, vordert goed. Zaterdag kon het publiek een kijkje nemen tijdens de zogenaamde Opensleuvendag.

De gemeente Zwevegem en intercommunale Leiedal plannen op de Losschaert, aan de grens met Kortrijk, een project waar ruimte zal zijn voor wonen en werken. Het gebied is zowat 32 ha groot.

De jongste maanden werd het verplichte archeologisch onderzoek opgestart, en met resultaat. Zaterdag konden 250 mensen de opgravingen bezoeken. “We hebben inderdaad ongeveer 250 personen op onze Opensleuvendag, wat het maximum was. Maandag en dinsdag kwamen er dan nog eens 12 klassen uit de middelbare school van Zwevegem en een lagere school uit Harelbeke”, vertelt Liesbet Verhelle van Leiedal.

Allen konden ze kennis maken met de opgravingen. “In het proefsleuvenonderzoek, eind 2014 en begin 2015, onderzocht Monument en All Archeo ongeveer 25 ha, met sleuven van 2m om de 15m. In het vervolgonderzoek wordt nu 12 ha onderzocht.”

WO I en Romeinen

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de inzet van manschappen op het terrein wordt het onderzoek eind 2015 afgerond. Er wordt vrij veel op de site gevonden. “Vooreerst vonden we een loopgraaf en een mitrailleursnest uit de Eerste Wereldoorlog nabij de vroegere spoorweg Kortrijk-Ronse. Tevens zien we veel granaatinslagen verspreid over het veld”, aldus Liesbet Verhelle.

Darnaast zijn er ook nogal wat sporen uit de Romeinse tijd gevonden. “Naast een erf en wegtracé uit de middeleeuwen, vonden we de meeste sporen uit de Romeinse tijd. Zo zijn er drie bewoningszones met houten gebouwen. In verschillende kleine clusters werden ook brandrestengraven ontdekt.”

(GVZ – foto GVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier