Vechtsport Aikido krijgt aandacht in Koksijde

Aikido is een sport voor alle leeftijden. (Foto JTV)
Redactie KW

Iedere maandagavond wordt de zaal voor vloersporten in de Zeelaan in Koksijde-Dorp bevolkt door een twintigtal beoefenaars van de behoorlijk onbekende sport Aikido.

Aikido is geschikt voor alle leeftijden en voor mannen en vrouwen, omdat er geen grote spierkracht voor nodig is om de techniek onder de knie te krijgen. In Aikido werk je samen met een partner en evalueer je gezamenlijk naar een bepaalde vastgelegde techniek. Daarom kunnen ouders en eventueel grootouders met hun kinderen of kleinkinderen de lessen ook samen volgen. Aikido is leren om de innerlijke energie te gebruiken in plaats van de fysieke kracht. Je gaat bij het oefenen samen zoeken naar een manier om met een minimum aan kracht een maximum aan energie te genereren.

Zin in Zen

Aikido is in feite een traditionele Japanse krijgskunst, waarin men streeft naar innerlijke vervolmaking. Deze techniek is door Morihei Ueshiba (O-Sensei) in de vroege 20ste eeuw ontwikkeld. Door de fysieke werkelijkheid van filosofische principes ontwikkeld door O-Sensei streeft Aikido naar een vreedzame oplossing in plaats van terecht te komen in een conflictsituatie. Aikido is samengesteld uit drie Japanse karakters: Ai, wat harmonie betekent, Ki, geest of energie en Do, het pad of de weg. Het woord betekent dus letterlijk de weg van het samenkomen van de geest en de energie. Het zen-element in deze sport versterkt dus ook geest en lichaam op een natuurlijke wijze.

De kyu’s, gele tot bruine gordels, en de dan’s, vanaf zwarte gordel, worden verworven als de beoefenaar vertrouwen heeft gevonden in de kunst van de beheersing van de verschillende technieken.

Info

Over Aikido kunnen leermeesters Michel en Koen meer vertellen tijdens de vier gratis proeflessen die een definitieve inschrijving kunnen voorafgaan. Inschrijven kan vanaf 10 jaar. De Aikido-lessen vinden iedere maandag van 19 tot 21 uur plaats in de sportzaal voor vloersporten in de Zeelaan in Koksijde, de zaal achter het politiekantoor. Even binnenspringen tijdens de sessies op maandagavond wordt warm aanbevolen voor toekomstige leden. (JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier