Varkensbedrijf uit Zevekote krijgt wellicht nieuwe salpeterzuurtank

21/04/17 om 08:02 - Bijgewerkt om 08:02

Er komt wellicht een nieuwe tank met salpeterzuur op het varkensbedrijf in Zevekote. Wanneer die er zal komen, is echter nog niet duidelijk. "Van zodra er terug geld voor is", zegt boerin Carine Decloedt.

Varkensbedrijf uit Zevekote krijgt wellicht nieuwe salpeterzuurtank

Drie weken geleden overheerste het varkensbedrijf in Zevekote zowat alle media. © TLG

De rust is teruggekeerd op het varkensbedrijf van Carine Decloedt in Zevekote. Drie weken geleden overheerste haar bedrijf zowat alle media. Een salpeterzuurlek in een tank had er namelijk voor een gele gifwolk gezorgd. 1.500 inwoners van Zevekote en het naburige Sint-Pieters-Kapelle moesten geëvacueerd worden. "Maar ondertussen is het hier weer normaal", zegt Carine. "En wij doen gewoon rustig verder. Alles gaat z'n gangetje en zo hebben we het graag."

Innovatieve ideeën

Het salpeterzuur werd volledig uit de lekkende tank gepompt. Die tank is ondertussen afgedankt. Maar dat betekent niet dat er in de toekomst geen nieuwe kan komen. Meer nog: als het van Carine afhangt, mag die er zo snel mogelijk terug komen. "Wat mij betreft mag hier morgen een nieuwe tank staan", zegt ze. "Ik kan innovatieve ideeën die bijdragen aan milieuvriendelijke mestverwerking alleen maar toejuichen." Het salpeterzuur werd gebruikt om de ammoniak uit de mest van de varkens op het bedrijf te halen. Op die manier zou de mestverwerking op een milieuvriendelijkere manier kunnen gebeuren. "Het ging hier om een proefproject. Maar door dat lek is het nog niet duidelijk welke resultaten het precies kan opleveren. Maar wij zijn uiteraard bereid om opnieuw mee te werken."

Externe partners beslissen

Of die nieuwe tank er ook snel komt, is nog maar de vraag. De beslissing ligt dan ook niet in Carine haar handen. Het zijn de externe partners achter het proefproject die ook een nieuwe tank zou moeten financieren. "Ik heb er dus absoluut geen zicht op wanneer er geld voor zou zijn. En of er überhaupt nog geld voor vrijgemaakt kan worden", zegt ze. Ook burgemeester Bart Halewyck (CD&V) ziet geen graten in een nieuwe tank. "Wij hebben die indertijd ook vergund", zegt hij. "Als die conform de spelregels is, is dat ook geen probleem. Als alle salpeterzuurtanks in België verboden zouden worden op basis van wat er in Zevekote is gebeurd, zou dat een economisch probleem zijn. Als alles correct gebeurt, zou dat geen problemen mogen geven. Het is uiteraard duidelijk dat hier wel een fout gemaakt is. Maar het is nu aan het gerecht om na te gaan wat die precies was en wie die gemaakt heeft."

(TLG)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!