Vanaf september fuiven in Depart in Kortrijk

We herkennen v.l.n.r. Bert Nauwynck (Tranzit), X, Isabel Vlieghe (fuifcoach Kortrijk), schepen Bert Herrewyn, X, Dimitri Kerkhof, schepen Wout Maddens, SOK-directeur Ben Mertens, SOK-medewerker Hans Vandenberghe. © (Foto JVGK)
Redactie KW

Vrijdag 1 september wordt niet alleen een belangrijke dag voor de schoolgaande jeugd, maar ook voor fuivers onder hen. Want dan gaat evenementenhal Depart officieel open. “Met een knaller van een feest waarop gelijk wie de eerste plaat kan draaien”, stelt schepen Bert Herrewyn.

De fuifzaal op Kortrijk Weide naast jeugdcentrum Tranzit en ook naast de put die binnen anderhalf jaar een zwemparadijs moet zijn, zit in zijn afwerkingsfase. Logisch, want op vrijdag 1 september gaat de zaal officieel open. “De fuifzaal wordt zoveel meer dan een locatie om te feesten”, verduidelijkt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A). “Er zullen ook congressen, seminaries, beurzen… kunnen plaatsvinden. Daarom verkiezen we de omschrijving evenementenhal.”

Vertrekpunt

“Dat brengt ons meteen bij de naam. Uit tientallen potentiële namen kozen we uiteindelijk voor Depart. Een naam die te maken heeft met de oude NMBS-loods. Net als Tranzit trouwens. Met ‘den depart’ wordt het vertrekpunt bedoeld. Veel mensen in deze streek gebruiken dat woord nog.”

Op 1 september wordt den Depart feestelijk geopend met – hoe kan het ook anders – een fuif. “Het wordt een knaller van een feest”, aldus nog schepen Herrewyn. “Over de line-up willen we nog niet veel zeggen, behalve dan dat we nog een dj zoeken die de allereerste platen draait. Daarvoor schrijven we een wedstrijd uit. Wie dat wil doen, maakt een filmpje van 10 minuten waarin zij of hij 10 tracks mixt. Die laden we vanaf 3 juli op de Facebookpagina van Tranzit op en de dj met de meeste stemmen, wint.”

130 boekingen per jaar

Daarna is het de bedoeling van het autonoom gemeentebedrijf SOK (Stadsontwikkeling Kortrijk) om de evenementenhal zo goed mogelijk te exploiteren. “Tijdens een voorinschrijfmoment en de voorbije weken hebben we al 21 boekingen kunnen noteren”, aldus schepen Wout Maddens, voorzitter van SOK. “Twaalf daarvan zullen de volledige zaal, plus foyer innemen.” Het SOK mikt op 130 tot 135 boekingen per jaar waarvan 20 die de volledige ruimte innemen. “Op jaarbasis hopen we om zowat 100.000 personen te mogen verwelkomen in Depart.”

“Dat kan omdat we niet alleen de foyer, met een capaciteit van 270 mensen, apart kunnen verhuren, maar ook de fuifzaal in twee kunnen delen”, aldus Hans Vandenberghe van SOK. “Dat gaat dan om tweemaal 575 personen. Natuurlijk wordt het moeilijk om in deze drie delen twee evenementen tegelijk te laten plaatsvinden. Maar het biedt wel perspectieven om in bijvoorbeeld fuifzaal alles klaar te zetten terwijl er in de foyer een evenement is.”

De evenementenhal is gebudgetteerd op 3,75 miljoen euro. “Die kostprijs komt niet in het gedrang“, besluit Wout Maddens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier